ΥΠΕΝ: Ρύθμιση για έργα ΑΠΕ σε κορεσμένα νησιωτικά δίκτυα με 5ετή προθεσμία για διασυνδέσεις

ΥΠΕΝ: Ρύθμιση για έργα ΑΠΕ σε κορεσμένα νησιωτικά δίκτυα με 5ετή προθεσμία για διασυνδέσεις

Η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση

 

Τη διευκόλυνση ανάπτυξης μεγάλων έργων ΑΠΕ σε διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη σχεδιάζει το ΥΠΕΝ. Ειδικότερα, θα προωθηθεί νέα ρύθμιση η οποία θα αφορά σταθμούς ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε νησιωτικά κορεσμένα συστήματα (διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΕΣΜΗΕ με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης των 400 kV) και διαθέτουν Βεβαίωση Ειδικών Έργων στην οποία εμπεριέχεται ειδικός όρος με υποχρέωση ανεξάρτητης διασύνδεσης ή ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης για τη σύνδεσή τους με το ΕΣΜΗΕ.

Γι΄ αυτά τα έργα θα δοθεί η δυνατότητα να συνδέονται προσωρινά σε υποσταθμό εντός του κορεσμένου νησιωτικού συστήματος, μέχρι την υλοποίηση της νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης του υποσταθμού με το ΕΣΜΗΕ. Στην περίπτωση αυτή, στις οριστικές προσφορές σύνδεσης των έργων, οι οποίες έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν από τον αρμόδιο Διαχειριστή, θα προστεθεί ειδικός όρος για υποχρέωση υλοποίησης της υποθαλάσσιας διασύνδεσης μέσω της κατασκευής δικτύου απλού κυκλώματος.

Σύνδεση νέων έργων

Η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση (πιθανώς και έως τα τέλη της εβδομάδας) και στόχος είναι να μπορέσουν νέα έργα να συνδεθούν με το σύστημα έστω και προσωρινά, μέχρι να υλοποιηθεί η ανεξάρτητη διασύνδεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός θα είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τη νέα υποθαλάσσια διασύνδεση του κορεσμένου νησιωτικού συστήματος με το ΕΣΜΗΕ, εντός πέντε ετών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης του έργου με τον ΑΔΜΗΕ, καλύπτοντας μέρος του κόστους. Με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, η οποία θα εκδίδεται εντός ενός έτους από τη σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης των έργων με τον Διαχειριστή, θα αίρεται ο κορεσμός του νησιωτικού συστήματος και θα άρχεται η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων για την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ εντός του συγκεκριμένου συστήματος, μέχρι το όριο ισχύος έργων ΑΠΕ που θα ορίσει.

Εκτίμηση κόστους

Ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να υποβάλει στη ΡΑΑΕΥ, ένα μήνα μετά την ψήφιση της νέας ρύθμισης, εκτίμηση του κόστους υλοποίησης της νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης της καθώς και της ισχύος ΑΠΕ που θα καταστεί δυνατό να συνδεθεί στον Υποσταθμό του κορεσμένου νησιωτικού συστήματος. Έναν μήνα αργότερα, η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να εκδίδει απόφαση με το εύλογο κόστος της διασύνδεσης αυτής και της ισχύος ΑΠΕ που θα μπορεί να συνδεθεί στον Υποσταθμό.

Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται και το μέρος του εύλογου κόστους διασύνδεσης που θα αναλογεί στην πρόσθετη ισχύ ΑΠΕ και θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή στους κατόχους των σταθμών ΑΠΕ εντός τριών ετών από την σύναψη των σχετικών Συμβάσεων Σύνδεσης. Το έργο θα εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε έργο ανεξάρτητης διασύνδεσης ή ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης που θα αναπτύξει κάτοχος Βεβαίωσης Ειδικών Έργων θα μπορούν να διασυνδεθούν και επενδυτές που κατέχουν άλλες Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων με αντίστοιχο όρο, εφόσον έχουν χορηγηθεί οριστικές προσφορές σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για τα έργα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης