Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να μπει σε δίκτυο ΑΠΕ;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να μπει σε δίκτυο ΑΠΕ;

Οι υπάρχουσες γεννήτριες με καύση άνθρακα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οποιαδήποτε νέα βασικού φορτίου έντασης κεφαλαίου (reneweconomy)

Ο ομοσπονδιακός Συνασπισμός υποστηρίζει με ενθουσιασμό την πυρηνική ενέργεια για να βοηθήσει όταν «ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει».

Αυτή η προσέγγιση είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη, όχι μόνο για την πυρηνική ενέργεια, αλλά για κάθε γεννήτρια βασικού φορτίου με υψηλό κόστος κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το reneweconomy.com.au, το πρόβλημά για την ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος έχει 3 διαστάσεις (αδικαιολόγητα υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά σε περιόδους χαμηλής μεταβλητής προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αναδυόμενη υπερβολή φθηνών ή αρνητικών τιμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μεγάλο μέρος του έτους).

Η υπόθεση ότι χρειαζόμαστε πολλές νέες γραμμές ισχύος δεν βοηθά.


Τα μειονεκτήματα της ανελαστικής γεννήτριας βασικού φορτίου

Μια ανελαστική γεννήτρια βασικού φορτίου οποιουδήποτε είδους δεν έχει μέλλον στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αυστραλίας.

Για μεγάλο μέρος του χρόνου, θα ανταγωνιζόταν σε μια αγορά ενέργειας με πολύ χαμηλές ή αρνητικές τιμές χονδρικής.

Θα χρειαζόταν ευέλικτο σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών απωλειών και των λειτουργικών δαπανών εκείνη την εποχή και δυνατότητα αύξησης της παραγωγής σε περιόδους υψηλής ζήτησης και χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ.

Εκείνη την εποχή θα ανταγωνιζόταν ως προς την τιμή με την αποθήκευση ενέργειας, την ευέλικτη υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες επιλογές ευέλικτης παραγωγής χαμηλότερου κεφαλαίου, στοχευμένη ενεργειακή απόδοση και διαχείριση ζήτησης.

 

Ο ρόλος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής

Η μείωση της ζήτησης αιχμής ηλεκτρικής ενέργειας εστιάζοντας στη βελτίωση της απόδοσης των κτιρίων και των συσκευών θα μειώσει την ανάγκη παραγωγής σε ώρες αιχμής και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ζήτησης για να υποστηρίξει περισσότερη διαχείριση της ζήτησης.

Η διαφοροποιημένη αποθήκευση ενέργειας θα παρείχε υποστήριξη βραχείας και μεγάλης διάρκειας για τον εφοδιασμό ΑΠΕ.

Οι υπάρχουσες γεννήτριες με καύση άνθρακα των οποίων το κόστος κεφαλαίου έχει εξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τώρα.

Επομένως, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε νέα γεννήτρια βασικού φορτίου έντασης κεφαλαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης