Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χρειάζονται οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης

Montel: Επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χρειάζονται οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης
Με βάση το think tank για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ember, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση και όχι στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου
Τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας για να ανοίξουν το δρόμο για την πράσινη μετάβαση συνολικά του μπλοκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Montel.

Συγκεκριμένα, με βάση το think tank για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ember, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση και όχι στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ήδη από το 2025, η ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις χώρες της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών - ένα φόρουμ που αποτελείται από 13 χώρες της περιοχής - θα ξεπεράσει τις ιστορικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο σύμφωνα με το Ember.

Η ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη επρόκειτο να εκτιναχθεί από 31,4 δισ. κυβικά μέτρα το 2023 σε 51 δισ. κυβικά μέτρα το 2025, σε σύγκριση με τη συνολική ζήτηση των 60 δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.

Παρά τον στόχο του φόρουμ να ενισχύσει τη συνεργασία και τη συνδεσιμότητα βορρά-νότου, μόλις ένα από τα 41 συνολικά έργα ενεργειακής προτεραιότητάς του είναι αφιερωμένο στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αντίθετα, τα 20 σχετίζονται με την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου.

Αυτό οφείλεται στην γενικότερη διστακτικότητα των κυβερνήσεων αυτών των χωρών απέναντι στην παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα και στη συνεχιζόμενη επιθυμία για φυσικό αέριο, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, το μπλοκ θα πρέπει να επενδύσει σε δίκτυα και διασυνοριακές διασυνδέσεις για να απορροφήσει τον αυξανόμενο στόλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τι δείχνει η ανάλυση της Ember

Η ανάλυση της Ember έδειξε ότι οι χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να αναπτύξουν 160 GW ηλιακής ενέργειας, 60 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και 23 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030, δηλαδή πενταπλάσια αύξηση από τα 51 GW του 2022.

Αυτό θα τους επέτρεπε να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 67% έως το 2030, οδηγώντας σε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 27% και σε αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού, αναφέρει η έκθεση, φέρνοντάς τις επίσης σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της ΕΕ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών απαρτίζουν η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης