IRA: Ρεκόρ αύξησης εγκατεστημένης ισχύος 32 GW στην ηλιακή το 2023 για τις ΗΠΑ - Πάνω από το 50% των προσθηκών

IRA: Ρεκόρ αύξησης εγκατεστημένης ισχύος 32 GW στην ηλιακή το 2023 για τις ΗΠΑ - Πάνω από το 50% των προσθηκών

Έρευνα των SEIA και Wood Mackenzie δείχνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια σημείωσε αύξηση πάνω από το 50%

Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα ρεκόρ 32 GW ηλιακής ενέργειας το 2023, κατά το πρώτο πλήρες έτος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), σηματοδοτώντας αύξηση 37% από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021 και αύξηση 51% από το 2022.

Μόνο ο τομέας κοινής ωφέλειας πρόσθεσε 22,5 GW νέας ισχύος, ενώ σχεδόν 800.000 Αμερικανοί πρόσθεσαν ηλιακή ενέργεια στα σπίτια τους, σύμφωνα με το US Solar Market Insight 2023 Year-in-Review που κυκλοφόρησε από την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) και την Wood Mackenzie.

Είναι επίσης η πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια που μια ανανεώσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των ετήσιων προσθηκών δυναμικότητας.

Κάθε τμήμα της αγοράς ηλιακής ενέργειας σημείωσε αύξηση το 2023, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 177 GW.

Η συνολική ηλιακή χωρητικότητα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στα 673 GW έως το 2034, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια σπίτια.

Η έκθεση περιλαμβάνει σενάρια προβλέψεων που δείχνουν πώς οι πολιτικές και οικονομικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ηλιακή αγορά.

Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει επί του παρόντος αρκετές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων πολιτικής που σχετίζονται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Τα σενάρια λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τα επιτόκια, τη χρηματοδότηση της φορολογικής πίστωσης, την εμπορική πολιτική, τη διαθεσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη διασύνδεση, μεταξύ άλλων, για τα επόμενα 10 χρόνια.

 

Υπάρχει μια διαφορά 200 GW μεταξύ των προβλέψεων υψηλού και χαμηλού κρούσματος μέχρι το 2034.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_11.png

Δηλώσεις

Για το θέμα τοποθετήθηκαν δημόσια κορυφαία στελέχη στον κλάδο της Ηλιακής Ενέργειας.

 «Αν παραμείνουμε στην πορεία με τις ομοσπονδιακές πολιτικές μας για την καθαρή ενέργεια, η συνολική εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας θα τετραπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) υπερτροφοδοτεί την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, βοηθώντας τη βάση παραγωγής ηλιακών μονάδων της Αμερικής να αυξηθεί κατά 89% το 2023.

Πρέπει να προστατεύσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τις πολιτικές που οδηγούν αυτές τις επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Το διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο», δήλωσε η Abigail Ross Hopper (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της SEIA).

 

Η Michelle Davis (επικεφαλής της παγκόσμιας ηλιακής ενέργειας στο Wood Mackenzie και κύρια συντάκτρια της έκθεσης), δήλωσε:

«Μια μεγάλη περίπτωση για την ηλιακή ενέργεια των ΗΠΑ με αυξημένη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, περισσότερη χρηματοδότηση φορολογικής πίστωσης και χαμηλότερα επιτόκια θα αύξανε τις προοπτικές μας κατά 17%.

Μια χαμηλή περίπτωση με περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα, λιγότερη χρηματοδότηση με πίστωση φόρου και στατικά επιτόκια θα μείωνε τις προοπτικές μας κατά 24%.

Διάφορες πολιτικές και οικονομικά αποτελέσματα θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις για την ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης