Ο ρόλος – κλειδί της κυματικής ενέργειας στον αγώνα του Ην. Βασιλείου για κλιματική ουδετερότητα

Ο ρόλος – κλειδί της κυματικής ενέργειας στον αγώνα του Ην. Βασιλείου για κλιματική ουδετερότητα
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει όλες τις δυνατότητες να αξιοποιήσει την ενέργεια που παράγουν τα ωκεάνια κύματα
Η εκμετάλλευση των κυμάτων της θάλασσας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει το όχημα που θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον δρόμο της κλιματικής ουδετερότητας.

Μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου LUT την οποία επικαλείται το Offshore, φέρεται να περιγράφει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η κυματική ενέργεια στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της νησιωτικής χώρας.

Το Πανεπιστήμιο LUT στη Φινλανδία διερεύνησε μια σειρά πιθανών σεναρίων για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, προκειμένου να μεταβούν επιτυχώς σε μια ενεργειακή πολιτική που θα βασίζεται 100% σε ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

Το σενάριο με τις καλύτερες προοπτικές όσον αφορά το οικονομικό κόστος αλλά και την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος προέβλεπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει να αξιοποιήσει 27GW δυναμικότητας κυματικής ενέργειας.

Με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να τριπλασιάζεται ενδεχομένως έως το 2050, η μελέτη δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί 27GW κυματικής ενέργειας για να επιτύχει το χαμηλότερο κόστος, παράλληλα με το καθαρό μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η CorPower επιβεβαιώνει το Πανεπιστήμιο LUT

Η έκθεση αυτή έρχεται λίγες μόνο μέρες αφότου η CorPower Ocean ανακοίνωσε ένα σημαντικό βιομηχανικό επίτευγμα που είναι σχετικό με την αξιοποίηση των ωκεάνιων κυμάτων σε εμπορική κλίμακα.

Πιο συγκεκριμένα, η μηχανή C4 της CorPower, η οποία έχει αναπτυχθεί στον Ατλαντικό στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Πορτογαλίας, έχει πλέον ξεπεράσει τις πιο δύσκολες ιστορικές προκλήσεις της κυματικής ενέργειας και μπορεί πλέον να αποδίδει ικανοποιητικά.

Ο Βρετανός Διευθυντής Πολιτικής του Συμβουλίου Θαλάσσιας Ενέργειας Richard Arnold δήλωσε πως το Συμβούλιο θαλάσσιας ενέργειας είναι ένα από τα σημαντικότερα συμβούλια για την ανάπτυξη της κυματικής ενέργειας και η καινοτομία CorPower Ocean στην Πορτογαλία, αποδεικνύει ότι η κυματική ενέργεια είναι έτοιμη να παίξει τον κρίσιμο ρόλο της σε μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική μετάβαση στο καθαρό μηδέν.

Μαζί με την CorPower λοιπόν, η έκθεση του Πανεπιστημίου LUT ενισχύει τη σημασία της κυματικής ενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διαθέτει τη ναυτιλιακή τεχνογνωσία, την εμπειρία στην υπεράκτια μηχανική και τις αλυσίδες εφοδιασμού για να ηγηθεί παγκοσμίως στην αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας.

Το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση

Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει όλο το υποστηρικτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της κυματικής ενέργειας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Θαλάσσιας Ενέργειας κατέθεσε στοιχεία στην έρευνα της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ασφάλεια και το Καθαρό Μηδέν της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη διασφάλιση της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού.

«Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ενσωματώσει το περιεχόμενο του Ηνωμένου Βασιλείου σε έργα θαλάσσιας ενέργειας που αναπτύσσονται στα ύδατά της και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Arnold, ο οποίος θέτει ήδη τον στόχο για την ανάπτυξη τουλάχιστον 300MW ηλεκτρικής ενέργειας από κύματα μέχρι το 2035.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου LUT κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εφαρμοστεί ένας ευρύτατος συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί η 100% ανανεώσιμη ενέργεια.
Αυτός ο συνδυασμός θα περιλαμβάνει ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αιολική, ηλιακή, κυματική, παλιρροϊκή, γεωθερμική, βιομάζα και υδροηλεκτρική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης