Ενέργεια

Έρχεται μετωπική ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τα τέλη χρήσης δικτύου - Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ

Έρχεται μετωπική ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τα τέλη χρήσης δικτύου - Τι θα κάνει το ΥΠΕΝ

Διαφωνία και για την θέσπιση Ειδικής Περιουσιακής Βάσης

 

Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ με φόντο την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου, εξελίσσεται η υπόθεση του επιμερισμού μεταξύ των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) και των παραγωγών ηλεκτρισμού, του κόστους κατασκευής των δικτύων σύνδεσης νέων έργων όλων των κατηγοριών.

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που επί του παρόντος βρίσκεται στο επίπεδο της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Αρχής και του ΑΔΜΗΕ, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως πολύ σύντομα θα κληθεί να λάβει θέση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και τούτο διότι η όλη υπόθεση προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2022 και επεκτάθηκε το 2023 με στόχο την διευκόλυνση της διείσδυσης έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.

Δεν πρόκειται δηλαδή για επιλογή ή αίτημα του ΑΔΜΗΕ, ενώ είναι βέβαιο ότι οδηγεί στην αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων του ηλεκτρισμού, εξέλιξη που προσπαθεί να προλάβει η ΡΑΑΕΥ μέσω της πρότασης που υπέβαλε με επιστολή της στο Διαχειριστή.

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Εξάλλου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να πάρει θέση αφού οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος της τελικής τιμής του ρεύματος. Μάλιστα ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από μεγάλους καταναλωτές οι οποίοι την ώρα που αναζητούν τρόπους να μειώσουν το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Η νομοθετική ρύθμιση που υιοθέτησε το ΥΠΕΝ προβλέπει ότι το κόστος κατασκευής των έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς για τη σύνδεση μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, αποθήκευσης, θερμικών σταθμών, αλλά και καταναλωτών που συνδέονται στην Υψηλή Τάση, μοιράζεται με ποσοστά 50-50% μεταξύ των διαχειριστών και των επενδυτών. Προβλέπει επίσης ότι το κόστος αυτό εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα και ανακτάται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου ή των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος κάτι που σημαίνει αύξηση των τελών χρήσης των δικτύων που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Επιπλέον κόστος

Η ΡΑΑΕΥ εν όψει της προοπτικής αυτής και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, με επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ πρότεινε τη θέσπιση μιας Ειδικής Περιουσιακής Βάσης. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα επιπλέον κόστη για τον ΑΜΔΜΗΕ θα αποζημιώνονται με χαμηλότερη απόδοση και όχι με το εγκεκριμένο WACC που ισχύει σε όλα τα έργα του εθνικού συστήματος μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση της ΡΑΑΕΥ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διαχειριστή το επιπλέον κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί για την σύνδεση έργων ΑΠΕ 2 GW τα επόμενα χρόνια ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ. Εφόσον δε έργα αυτά υπολογιστούν με μειωμένο WACC όπως προτείνει η ΡΑΑΕΥ τότε ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ζημία ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, οι όροι χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα των συγκεκριμένων έργων εφόσον υπολογιστούν με μειωμένο WACC θα είναι πολύ δυσμενέστεροι για τον ΑΔΜΗΕ και βεβαίως αυτό θα αντικατοπτριστεί στο κόστος κεφαλαίου του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης