Ενέργεια

Σε επίπεδα ρεκόρ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης λόγω του ήπιου χειμώνα

Σε επίπεδα ρεκόρ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης λόγω του ήπιου χειμώνα
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν γεμάτες κατά 62% στις 5 Μαρτίου
Η Ευρώπη είναι πολύ κοντά στο να διανύσει τα μέσα της άνοιξης με τον όγκο φυσικού αερίου στις αποθήκες να καταγράφει ρεκόρ, γεγονός που έχει κάνει τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με το Euractiv, η εικόνα της προσφοράς έχει αλλάξει σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν οι έμποροι και οι υπεύθυνοι χάραξης της ενεργειακής πολιτικής ανησυχούσαν για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν γεμάτες κατά 62% στις 5 Μαρτίου, σε σύγκριση με το 41% την ίδια ημερομηνία μεταξύ 2011 και 2020.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα ανήλθαν σε 707 TWh, που ήταν 277 TWh (+64% ή +2,14 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον προηγούμενο δεκαετή εποχικό μέσο όρο.

Το πλεόνασμα είχε αυξηθεί από 167 TWh (+18% ή +1,70 τυπικές αποκλίσεις) κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου, με τον φετινό χειμώνα να χαρακτηρίζεται κυρίως από μια ισχυρή θετική ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία οδήγησε ισχυρούς δυτικούς ανέμους από τον Ατλαντικό προς τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Τα καιρικά δεδομένα στην βόρεια Ευρώπη

Οι διαφορές πίεσης μεταξύ της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας και της περιοχής υψηλής πίεσης Βερμούδων-Αζόρων ήταν μεγαλύτερες από το κανονικό, επιταχύνοντας τη μεταφορά θερμού, υγρού αέρα στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Αυτή η διαφορά είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες θερμοκρασίες και ταχύτητες ανέμου από το μέσο όρο, μειώνοντας τη ζήτηση θέρμανσης και ενισχύοντας ταυτόχρονα την αιολική παραγωγή, δημιουργώντας ταυτόχρονα σημαντική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
Αυτόν τον χειμώνα, η ζήτηση θέρμανσης ήταν 14% κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο στο Λονδίνο και 25% κάτω από το μέσο όρο στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Τα αποθέματα είναι γύρω στις 664 TWh, σημειώνοντας ρεκόρ, ξεπερνώντας τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα των 629 TWh του προηγούμενου χειμώνα και των 609 TWh στο τέλος του χειμώνα του 2020.

Οι υψηλές τιμές αλλά και οι κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έπαιξαν ρόλο στην αποφυγή των ελλείψεων, αλλά οι διαδοχικοί ήπιοι χειμώνες έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Υπενθυμίζουμε πως από τον Οκτώβριο του 2023, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων μειώνονται σταθερά για να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη κατανάλωση και να περιοριστεί η συσσώρευση πλεοναζόντων αποθεμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης