Ενέργεια

Βρήκαν πάτο οι τιμές ρεύματος; - Μονοψήφια νούμερα σε ζώνες του Σαββατοκύριακου

Βρήκαν πάτο οι τιμές ρεύματος; - Μονοψήφια νούμερα σε ζώνες του Σαββατοκύριακου
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 10/3 στις 2.00 μ.μ. η μέση τιμή υποχωρούσε στα 2,23 ευρώ/MWh, ενώ στις 1.00 μ.μ. η τιμή διαμορφωνόταν στα 5,12 ευρώ/MWh
Τάσεις ελαφριάς ανόδου σημειώνουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα προθεσμιακά συμβόλαια που κινούνται γύρω από τα 100 ευρώ/MWh προκαλούν ερωτηματικά για το κατά πόσο η πτωτική πορεία του πρώτου διμήνου του έτους στη χονδρική και κατ΄ επέκταση στη λιανική αγορά θα συνεχιστεί.

Μάλιστα ήδη προμηθευτές προβλέπουν ότι ο Απρίλιος θα είναι ακριβότερος μήνας για τους τελικούς καταναλωτές ενώ αποφεύγουν να κάνουν περισσότερο μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Φεβρουάριο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου «τσίμπησε» στα 74,52 ευρώ/MWh.

Πάντως επί του παρόντος οι τιμές κινούνται σε προ κρίσης επίπεδα και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο η λιανική τιμή στα πράσινα τιμολόγια δυο προμηθευτών διαμορφώθηκε κάτω από τα 10 λεπτά/KWh. Ήταν δηλαδή έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΡΑΑΕΥ.

Η πτωτική τάση των πρώτων δυο μηνών του έτους σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πτώση της τιμής του αερίου, που έπεσε και στα 23 ευρώ/MWh αν και τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει νέες ανοδικές τάσεις και κινείται στα 26 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ευρώπη εισέρχεται στην περίοδο της αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις υπόγειες αποθήκες.


Στο 49,1% η αποθήκευση στην Ρεβυθούσα


Πάντως η διαδικασία αυτή ξεκινά υψηλό επίπεδο, καθώς οι υπόγειες αποθήκες είναι γεμάτες στο 60,8% του δυναμικού τους και τα τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) στο 54,7%, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών για τις 8 Μαρτίου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο σταθμός της Ρεβυθούσας ήταν γεμάτος στο 49,1% της χωρητικότητάς του.

Μέχρι στιγμής, η πτώση της τιμής του ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αποκλίσεις τιμών ανάμεσα στα τιμολόγια των προμηθευτών και την ακόμα πιο μικρή διαφορά στο ύψος του τελικού λογαριασμού ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής, κρατούν σε μάλλον περιορισμένο επίπεδο την κινητικότητα των πελατών από τον ένα πάροχο στον άλλο, πράγμα που αποτυπώνεται στα σχεδόν σταθερά μερίδια των προμηθευτών στη λιανική και κυρίως στους πελάτες στην Χαμηλή Τάση, που τροφοδοτεί την πλειονότητα, νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Αντίθετα στη Μέση και την Υψηλή Τάση οι διαφορές από μήνα σε μήνα είναι σημαντικές, με τη ΔΕΗ να έχει χάσει πλέον τα πρωτεία στους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.


Υπερπροσφορά στην Ιβηρική - Μονοψήφιες τιμές και στην Ελλάδα το ΣΚ


Για σήμερα Δευτέρα 11/3 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 71,89 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 24% σε σχέση με τα επίπεδα της Κυριακής όπου παραδοσιακά η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω αργίας.

Οι ΑΠΕ κυριαρχούν και πάλι στο μείγμα προσφοράς με μερίδιο 56,3%, ενώ η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου υποχωρεί στο 25,3% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 10,4%, τα υδροηλεκτρικά με 4,2% και ο λιγνίτης με μόλις 0,2%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έχουν καταρρεύσει στην Ιβηρική λόγω της υπερπαραγωγής ΑΠΕ. Για σήμερα στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 14,63 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 2.624,4% σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, που ήταν βέβαια κοντά στο 1 ευρώ.

Αντίστοιχα χαμηλές τιμές λόγω της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ αλλά και της περιορισμένης ζήτησης διαμορφώνονται για κάποιες ώρες και στην ελληνική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 10/3 στις 2.00 μ.μ. η μέση τιμή υποχωρούσε στα 2,23 ευρώ/MWh, ενώ στις 1.00 μ.μ. η τιμή διαμορφωνόταν στα 5,12 ευρώ/MWh, στις 11.00 π.μ, στα 9,91 ευρώ/MWh στις 12.00 στα 10,86 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε τελικά χθες στα 57,84%.

Για σήμερα, η χαμηλότερη μέση τιμή στην Αγορά διαμορφώνεται στα 51,47 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 100,03 ευρώ/MWh και τον όγκο των συναλλαγών να είναι αυξημένος κατά 18% σε σχέση με χθες, στις 315,11 GWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης