Ενέργεια

Montel: Πτώση 8% στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ

Montel: Πτώση 8% στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ
Από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, το Βέλγιο ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου
Οι ρωσικές προμήθειες αερίου από αγωγούς και LNG στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 8,1% σε μηνιαία βάση, αγγίζοντας τα 4,52 δισ. κυβικά μέτρα τον Φεβρουάριο, εν μέσω της μειωμένης ζήτησης για ρωσικό LNG, σύμφωνα με το Montel.

Με βάση τον ευρωπαϊκό όμιλο TSO φυσικού αερίου Entsog, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 2,55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω των δύο εναπομεινάντων οδών αγωγών προς την Ευρώπη, σημειώνοντας μηνιαία μείωση κατά 0,11 δισ. κυβικά μέτρα ή 4,1%.

Οι μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη - εξαιρουμένης της Τουρκίας - μειώθηκαν κατά 12,8% σε 1,97 bcm, όπως έδειξαν τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από τη συμβουλευτική εταιρεία Kpler.

Από το σύνολο, το Βέλγιο ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, με τις παραδόσεις να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της ρωσικής προμήθειας, ή 0,95 bcm.

Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας, με τις αποστολές να αποτελούν το 30% του συνόλου του Φεβρουαρίου, ή 0,6 bcm.

Λιγότερο από το 10% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι από τη Ρωσία

Mολονότι η Ευρώπη επέβαλε απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζει να επιτρέπει την εισαγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή, αν και με στόχο τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών αυτών έως το 2027.

Πριν από τον πόλεμο, η περιοχή προμηθεύονταν περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10% εν μέσω αυξημένης προσφοράς από άλλες πηγές, μειωμένης συνολικής ζήτησης και αυξημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου της LSEG με έδρα το Κίεβο, δήλωσε ότι, ενώ ο χαμηλότερος όγκος των αγωγών μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο Φεβρουάριος ήταν μικρότερος μήνας, η πτώση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Πράγματι, το συμβόλαιο αναφοράς TTF front-month ήταν κατά μέσο όρο 26 ευρώ/MWh τον περασμένο μήνα στο χρηματιστήριο Ice Endex, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές day-ahead των 25 ευρώ/MWh μέσω των μεσιτών.

Σταθερές οι ροές το 2024

Επίσης, ο Jack Sharples, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, επεσήμανε ότι η Ρωσία κατανέμει περισσότερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία για να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις, παρά τις ορισμένες διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα που προκλήθηκαν από επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

«Η τρέχουσα δυναμική υποδηλώνει ότι οι ροές από ρωσικούς αγωγούς προς την ΕΕ θα παραμείνουν σταθερές για το υπόλοιπο του 2024», δήλωσε ο Sharples.

Ωστόσο, η λήξη του συμβολαίου για τη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας στις 31 Δεκεμβρίου δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των παραδόσεων ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στη Σλοβακία και την Αυστρία, όπως δήλωσε σχετικά με τη σύναψη πενταετούς σύμβασης με την Gazprom, στο πλαίσιο της οποίας παραδόθηκαν πέρυσι περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης