Διχασμένη η ΕΕ στην πυρηνική ενέργεια και στις ΑΠΕ

Διχασμένη η ΕΕ στην πυρηνική ενέργεια και στις ΑΠΕ

Έχουν δημιουργηθεί 2 αντίπαλα «στρατόπεδα» με επικεφαλής τη Γαλλία και την Αυστρία τα οποία έχουν ως συνέπεια να καθυστερήσει η χάραξη σχετικής πολιτικής - Στο μπλοκ της καθαρής ενέργειας η Ελλάδα (energymarketprice)

Διαιρεμένη σε 2 αντίπαλα και ενδεχομένως ανταγωνιστικά μπλοκ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχετικά με την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του energymarketprice.com.


Στις 4 Μαρτίου τα κράτη - μέλη της έδειξαν τις διαφορετικές τις προθέσεις τους
σχετικά με το προαναφερόμενο ζήτημα.


Συγκεκριμένα υπάρχει ένα στρατόπεδο (επικεφαλής είναι η Γαλλία) που προωθεί την τεχνολογία
και ένα άλλο (επικεφαλής είναι η Αυστρία και η Γερμανία), που απαιτεί να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Στους τελευταίους ανήκει και η Ελλάδα.

Οι διασπάσεις μεταξύ των 27 εθνών σχετικά με την πυρηνική ενέργεια έπαιξαν έναν ολοένα και πιο ανασταλτικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι χώρες μάλωναν για το αν πρέπει να προωθήσουν την ατομική ενέργεια για να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών CO2.

Η διαίρεση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια αντανακλά ευρύτερες διαιρέσεις στην ΕΕ.

Η Γαλλία, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ισχύος της από την πυρηνική ενέργεια, είναι η πρωταθλήρια της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι σύμμαχοι της Γαλλίας περιλαμβάνουν ορισμένες φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ή σχεδιάζουν να τους κατασκευάσουν για να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από τον εξαιρετικά ρυπογόνο άνθρακα.

 

Τα αιτήματα της ομάδας της Γαλλίας

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, 2 αντίπαλες ομάδες υπουργών συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν πώς να υποστηρίξουν την ενεργειακή τεχνολογία που προτιμούν.

Μια ομάδα που τίθεται  υπέρ των πυρηνικών χωρών της ΕΕ (συνολικά 13 κράτη με επικεφαλής τη Γαλλία), ζήτησε ισχυρότερες πολιτικές για την πυρηνική ενέργεια.


Επιπλέον υποστήριξε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις με τις Βρυξέλλες για να αναγνωρίσουν τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα πρέπει τώρα να μετατραπούν σε συγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση.

«Αυτή η δυναμική πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο και ευνοϊκό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πυρηνική ανάπτυξη, διερευνώντας βασικές διαστάσεις πολιτικών συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση.

Τη δήλωση υπέγραψαν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία. Η Ιταλία συμμετείχε στη συνάντηση υπέρ των πυρηνικών αλλά δεν υπέγραψε τη δήλωση.

 

Τα αιτήματα της ομάδας της Αυστρίας και της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία και η Γερμανία οδήγησαν σε ένα κάλεσμα 13 χωρών για να απαιτήσουν οι Βρυξέλλες να προωθούν αντ’ αυτού τις ΑΠΕ.

Η δήλωση δεν ανέφερε άμεσα την πυρηνική ενέργεια, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της ατομικής ενέργειας.

«Η χρηματοδότηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες όπου υπάρχουν κοινοί στόχοι», ανέφερε η δήλωση.

Η ΕΕ έχει κοινούς στόχους για την επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά όχι για την πυρηνική ενέργεια.

Τη δήλωση υπέγραψαν η Δανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

 

Τα ουδέτερα κράτη

Δεν υπέγραψαν καμία δήλωση η Κύπρος, η Λιθουανία και το Βέλγιο το οποίο κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ρόλος που συνήθως βλέπει μια χώρα να αποχωρεί από τη συμμετοχή σε τέτοιες δηλώσεις.

Αντίθετα η Ολλανδία υπέγραψε και τις δύο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης