Ισλανδία: Το πρώτο ταξίδι στον πυρήνα της Γης και το «στοίχημα» της γεωθερμίας

Ισλανδία: Το πρώτο ταξίδι στον πυρήνα της Γης και το «στοίχημα» της γεωθερμίας
Ένα συναρπαστικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα του πάγου και της φωτιάς
Η Ισλανδία, η πατρίδα των Βίκινγκς, των παγετώνων και των ηφαιστείων, θα είναι το 2026 ο τόπος όπου θα κατασκευαστεί η πρώτη σήραγγα στον κόσμο που θα οδηγεί σε θάλαμο μάγματος, αναφέρει το New Scientist.

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κάνουν δύο γεωτρήσεις σε μια δεξαμενή υγρού πετρώματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Η μία θα αφορά στις πρώτες άμεσες μετρήσεις του μάγματος και η άλλη θα μπορούσε να υπερφορτίσει τη γεωθερμική ενέργεια», αναφέρει κατά λέξη το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος αν η γεώτρηση είναι επιτυχής σε όλες τις πτυχές της θα παραχθεί απεριόριστη γεωθερμική ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλα τα κτίρια της Ισλανδίας είτε αυτά είναι κατοικίες είτε γραφεία, καταστήματα ή όποια άλλη εγκατάσταση.

Η θερμοκρασία του μάγματος που φτάνει τους 1.300 βαθμούς Κελσίου δημιουργεί φόβους ασφαλείας με ενδεχόμενο πιθανών εκρήξεων αλλά οι ειδικοί που ασχολούνται με το πρότζεκτ αυτό επιμένουν πώς όλα όσα θα γίνουν έχουν ελεγχθεί και δεν κρύβουν κάποιο κίνδυνο.

Ο Björn Þór Guðmundsson, ερευνητής στο Geothermal Research Cluster, δήλωσε πως αυτό θ είναι το πρώτο ταξίδι που θα έχει επιχειρηθεί ποτέ στο κέντρο της γης.

Οι δεξαμενές μάγματος είναι συνήθως δύσκολο να βρεθούν, αλλά μια ισλανδική εταιρεία ενέργειας το 2009 έπεσε πάνω σε μια τέτοια κάτω από ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, το Krafla στη βορειοανατολική πλευρά της νησιωτικής χώρας, η οποία βρισκόταν μόλις 2.104 μέτρα από την επιφάνεια.

Δεν φαίνεται η καλύτερη ιδέα να τρυπήσει κανείς σε μια δεξαμενή μάγματος, μιας και παρόμοιες τυχαίες ανακαλύψεις είχαν συμβεί στο παρελθόν στην Κένυα και τη Χαβάη και εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να πήγαν και πολύ καλά, καθώς εννέα μήνες αφότου η γεώτρηση άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η κεφαλή της «εξαφανίστηκε» από το μάγμα, το οποίο άγγιξε θερμοκρασία ρεκόρ φτάνοντας τους 450 βαθμούς Κελσίου.

Το Krafla Magma Testbed

Το 2014, ο Bjarni Pálsson, υπεύθυνος έργου στην εταιρεία ενέργειας Landsvirkjun, δημιούργησε το Krafla Magma Testbed.

«Αυτό είναι που ονειρευόμασταν», δήλωσε ο John Eichelberger, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας στο Fairbanks. «Κάποια στιγμή πίστεψα πως δεν θα το πετύχαινα ποτέ αυτό, αλλά να το».
Η γεώτρηση θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια, μιας και απαιτείται πρώτα να αναπτυχθούν οι κατάλληλοι αισθητήρες και ο εξοπλισμός γεώτρησης που θα μπορεί να αντέξει τη θερμότητα, την πίεση και την οξύτητα.

Στόχος η γεωθερμία

Η προγραμματισμένη γεώτρηση θα διαρκέσει δύο μήνες και στόχος είναι να βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χτίζονται οι ήπειροι και άρα στην πρόβλεψη νέων ηφαιστειακών εκρήξεων.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην προμήθεια του πλανήτη με απεριόριστη φθηνή και καθαρή ενέργεια, την γνωστή γεωθερμία, γράφει το New Scientist.

Να θυμίσουμε πως οι σημερινές γεωθερμικές πηγές αξιοποιούνται στους 250 βαθμούς περίπου, κάτι που σύμφωνα με τον Eichelberger είναι αναποτελεσματικό.

Πριν το τρυπάνι Landsvirkjun χτυπήσει μάγμα το 2009, η θερμοκρασία των γεωθερμικών ρευστών ήταν 900 βαθμοί και η πίεση ήταν 500 φορές μεγαλύτερη από την πίεση της ατμόσφαιρας, παράγοντας επομένως 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική, συνήθη γεώτρηση.

Στο μέλλον, θα μπορούσαν να γίνουν αντίστοιχες γεωτρήσεις στις εύθραυστες-εύκαμπτες ζώνες γύρω από τις δεξαμενές μάγματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που κοστίζει λιγότερο από 4,3 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή στην τιμή που παράγουν σήμερα οι γεωθερμικές μονάδες της Ισλανδίας.

Οι ωκεάνιες ρηξιγενείς ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής, θα αποτελούσαν προνομιακές τοποθεσίες.

«Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες», δήλωσε ο Hjalti Páll Ingólfsson του Geothermal Research Cluster.

«Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε πώς να δαμάσουμε αυτό το τέρας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης