Περιβάλλον

Η ξηρασία στην Ισπανία φέρνει στην επιφάνεια σχέδια αφαλάτωσης

Η ξηρασία στην Ισπανία φέρνει στην επιφάνεια σχέδια αφαλάτωσης
Αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες ξηρασίες της ιστορίας της, η Ισπανία επενδύει περαιτέρω στην αφαλάτωση και σε άλλες μη συμβατικές πηγές νερού
Για να πετύχει τη συνεχή παροχή νερού με φόντο τη συνεχιζόμενη ξηρασία, η Ισπανία θα επενδύσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σε «μη συμβατικά ύδατα», όπως τα χαρακτηρίζει το Aqua Technica.

Η υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας, Begoña García Bernal, τόνισε ότι η αφαλάτωση και τα αφαλατωμένα νερά θα είναι απαραίτητα για την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την εγγύηση του εφοδιασμού και την καταπολέμηση της ξηρασίας.

Το συνολικό ποσό των 216 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου, που χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας (PRTR), περιλαμβάνει 20 δράσεις σχετικές με την εξασφάλιση νερού.

Οι κοινότητες που θα επωφεληθούν περιλαμβάνουν την Ανδαλουσία, τις Κανάριες Νήσους, τη Μούρθια, την Κοινότητα της Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους, καλύπτοντας 52.000 εκτάρια και σχεδόν 33.00 οικογένειες.

Μιλώντας στο Aquatech, ο Domingo Zarzo, πρόεδρος της ισπανικής ένωσης αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού, AEDyR, δήλωσε «από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τα μη συμβατικά ύδατα ως βασική μέθοδο για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της άρδευσης, την εξασφάλιση του εφοδιασμού και την καταπολέμηση της ξηρασίας».

Στόχος η επισιτιστική ασφάλεια

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ισπανικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό των πόρων από την επαναχρησιμοποίηση του νερού και την αφαλάτωση, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ έως το 2027.

Στις αρχές Φεβρουαρίου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, καθώς η περιοχή αντιμετώπιζε μια από τις χειρότερες ξηρασίες στην ιστορία της.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από έξι εκατομμύρια κάτοικοι σε 200 πόλεις και κωμοπόλεις θα επηρεαστούν, μεταξύ άλλων σε ολόκληρη τη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν αφού οι δεξαμενές νερού έπεσαν στο 16% της χωρητικότητάς τους.

Μειώνεται το νερό στις καλλιέργειες

Η Anna Barnadas, γραμματέας για τη δράση για το κλίμα στην καταλανική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ως εξής: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επηρεάζει όλους τους τομείς, επηρεάζει ολόκληρο τον πληθυσμό και έτσι σημαίνει, σε αυτή την περίπτωση, την εισαγωγή κάποιων σημαντικών περιορισμών».

Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης νερού για τις καλλιέργειες και τη βιομηχανία, καθώς και την επιβολή ανωτάτου ορίου στις προμήθειες νερού ανά καταναλωτή.

Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε πρόσθετη επένδυση 467 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης κατά μήκος της καταλανικής ακτής.

Τα εργοστάσια θα κατασκευαστούν κοντά στη Βαρκελώνη με δυναμικότητα περίπου 220.000 m3/ημέρα και προβλέπεται να λειτουργήσουν το 2028 και το 2029, σύμφωνα με το Reuters.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Teresa Ribera φέρεται να δήλωσε πως «δέσμευση της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει όπου χρειάζεται για να εγγυηθεί πόσιμο νερό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης