Ενέργεια

Bloomberg: Η Βραζιλία έστειλε εμπειρογνώμονες πετρελαίου στη Βενεζουέλα

Bloomberg: Η Βραζιλία έστειλε εμπειρογνώμονες πετρελαίου στη Βενεζουέλα
Στόχος είναι η αντιστροφή της πολυετούς φθίνουσας παραγωγής
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας πετρελαίου από την Petrobras (κρατική εταιρεία ενέργειας της Βραζιλίας) ταξίδεψε στη Βενεζουέλα μετά από πρόσκληση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Bloomberg ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Petrobras επισκέφτηκε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου στη λίμνη Maracaibo (μια κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στη Βενεζουέλα), κίνηση που αποτελεί μια λογική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η οποία θέλει να αντιστρέψει χρόνια φθίνουσας παραγωγής.

Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία σε μια σειρά επισκέψεων από ξένες κρατικές εταιρείες πετρελαίου στις οποίες συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία από την Sonatrach της Αλγερίας και την YPFB της Βολιβίας, σημειώνει η έκθεση του Bloomberg. Η Pemex έστειλε επίσης αξιωματούχους στη Βενεζουέλα.

 

Επλήγη η οικονομία της Βενεζουέλας λόγω ΗΠΑ και υποεπενδύσεων

Η οικονομία της Βενεζουέλας και η βιομηχανία πετρελαίου έχουν ακρωτηριαστεί λόγω ορισμένων σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ και χρόνιων υποεπενδύσεων.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλάρωσε τις κυρώσεις και επέτρεψε στη Chevron να επιστρέψει στα κοιτάσματα βαρέος πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά τώρα πολλοί φοβούνται μια ανατροπή αφού ο Πρόεδρος Μαδούρο απαγόρευσε σε έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Η απαγόρευση άφησε τον Μαδούρο ως τον μοναδικό υποψήφιο.

Η χαλάρωση των κυρώσεων πέρυσι οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τον ημερήσιο μέσο όρο να αγγίζει τα 850.000 bpd τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Η κυβέρνηση έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.


Το βλέμμα… του Μαδούρο σε νέα αποθέματα πετρελαίου - Φόβοι για πόλεμο

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μαδούρο φαίνεται να κοιτάζει τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή Εσεκίμπο (αποτελεί τα 2/3 της επικράτειας της γειτονικής Γουιάνας), αλλά η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της έδαφος.

Η κυβέρνηση διοργάνωσε δημοψήφισμα για το θέμα τον περασμένο Δεκέμβριο και ανακοίνωσε τη συντριπτική υποστήριξη για την εδαφική της διεκδίκηση, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η Βενεζουέλα μπορεί να εισβάλει στη Γουιάνα για να πάρει τον πετρελαϊκό της πλούτο.

Η περιοχή Essequibo περιέχει πολύ από το πετρέλαιο που έχει ανακαλυφθεί στη Γουιάνα μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του Stabroek Block όπου η Exxon και οι συνεργάτες της έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής αποθέματα περίπου 11 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης