Ενέργεια

Ανεβάζει τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου η ΕΙΑ – Αυξημένη η ζήτηση φέτος λέει ο OPEC

Ανεβάζει τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου η ΕΙΑ – Αυξημένη η ζήτηση φέτος λέει ο OPEC
Την ίδια στιγμή, η EIA μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου φέτος
Ανέβασε το outlook της για τις τιμές του αργού πετρελαίου τύπου brent για το τρέχον και το επόμενο έτος η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (12/3).

Με βάση το Oil Price, η EIA βλέπει τώρα την τιμή spot για το αργό πετρέλαιο Brent κατά μέσο όρο στα 87 δολάρια το βαρέλι, τιμή αυξημένη κατά 5,6% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 82 δολαρίων τον προηγούμενο μήνα και από την τρέχουσα τιμή των 82 δολαρίων ανά βαρέλι.

Για το επόμενο έτος, η EIA βλέπει το σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 85 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 6,7% έναντι των 79 δολαρίων ανά βαρέλι που είχε προβλέψει ο οργανισμός τον περασμένο μήνα.

Η εν λόγω έκθεση προβλέπει επίσης μια αύξηση των 3 δολαρίων περίπου ανά βαρέλι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο εξαιτίας της «συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και του αυξημένου κινδύνου σχετικά με τις επιθέσεις που στοχεύουν εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ, καθώς και μια αναμενόμενη επέκταση στις εθελοντικές περικοπές παραγωγής του ΟPΕC+, οι οποίες ανακοινώθηκαν επίσημα στις 4 Μαρτίου».

Την ίδια στιγμή, η EIA μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου φέτος, λόγω της παράτασης των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟPΕC+ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα διατηρηθούν πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα προτού αυξήσει ο OPEC τα αποθέματα ως αποτέλεσμα της αναστολής των περικοπών παραγωγής στο τέλος του έτους και άρα αρχίσει να σημειώνεται σταδιακή πτωτική πίεση στις τιμές το επόμενο έτος.

Αυξημένες οι τιμές σήμερα

Αυξημένες είναι οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τετάρτη, αντλώντας ώθηση από τα στοιχεία του κλάδου που δείχνουν μεγάλη και απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο ΟPΕC διατήρησε την πρόβλεψή του για ισχυρή αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που λήγουν τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,8% στα 82,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate αυξήθηκαν 0,8% στα 77,88 δολάρια το βαρέλι έως τις 02:05 σήμερα.

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη άνοδο, οι τιμές του αργού παρέμειναν σταθερά κολλημένες στα 75 - 85 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω μεσαίων ενδείξεων για την προσφορά και τη ζήτηση, ενώ ο ρόλος της κινεζικής ζήτησης παραμένει κομβικός για τον καθορισμό των τιμών.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβαρύνει το αργό

Η ισχύς του δολαρίου, μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, επιβάρυνε επίσης το αργό, όμως από την άλλη πλευρά, οι συνεχιζόμενες διακοπές της παραγωγής στη Μέση Ανατολή διατήρησαν τους κινδύνους πιθανών κλυδωνισμών της προσφοράς σε υψηλά επίπεδα.

Ως προς τη ζήτηση, οι προβλέψεις το OPEC κάνουν λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης