Ενέργεια

Bloomberg: Φωτιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft μετά από επίθεση drone

Bloomberg: Φωτιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft μετά από επίθεση drone
Αναμένεται να φανεί πως το χτύπημα θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου
Πυρκαγιά ξέσπασε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της ρωσικής Rosneft μετά από επίθεση με drone, καθώς η Ουκρανία εξαπέλυσε νέο σφοδρό κύμα επιθέσεων κατά ρωσικών στόχων.

«Το διυλιστήριο Ryazan χτυπήθηκε από drone και η έκρηξη προκάλεσε φωτιά», δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ryazan Πάβελ Μάλκοφ στο κανάλι του στο Telegram, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει αρκετά drones για να χτυπήσει σημαντικά ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική Θάλασσα.

Καθώς οι περισσότερες χερσαίες μάχες στην πρώτη γραμμή του μετώπου αποβαίνουν υπέρ της Μόσχας, το Κίεβο προσπαθεί να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της αντίπαλης χώρας και την ικανότητά της να τροφοδοτεί με καύσιμα τις δυνάμεις της.

Το τελευταίο ουκρανικό χτύπημα

Το τελευταίο χτύπημα της Ουκρανίας έγινε σε μια μονάδα περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας που έχει χωρητικότητα 17,1 εκατομμυρίων τόνων ετησίως ή περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα, αποτελώντας έτσι έναν σημαντικό προμηθευτή καυσίμων για τις ρωσικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.

Αυτή η μονάδα ήταν το δεύτερο θύμα των ουκρανικών επιδρομών που έχουν προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% της ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας.

Ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου χτυπήθηκαν από drones αυτήν την εβδομάδα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αεράμυνα αναχαίτισε 58 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Αγία Πετρούπολη.

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στις ρωσικές περιοχές «στοχεύουν, αν όχι να ματαιώσουν τις εκλογές στη Ρωσία, τότε να τις δυναμιτίσουν», σχολίασε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα δίκαιο» να προκληθούν απώλειες στο ρωσικό κράτος ως αντίποινα για επιθέσεις με πυραύλους και drone που σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους στη χώρα του.
«Νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως τα drones μας λειτουργούν και χτυπάνε σε μεγάλες αποστάσεις», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ομιλία του.

Η Ρωσία αποκρούει επιθέσεις drone

Ο κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας Voronezh της Ρωσίας, Aleksandr Gusev, δήλωσε ότι καταστράφηκαν 30 drones αυτές τις μέρες, αν και ορισμένες υποδομές όπως και κατοικίες υπέστησαν μικρές ζημιές.

Οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα την ώρα που η Ρωσία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο ρωσικές υποδομές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς επιδιώκει να υπονομεύσει την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου και να ανταποδώσει τα κύματα επιθέσεων με πυραύλους και drone στο έδαφός της από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα πλήγματα που στοχεύουν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, έχουν επίσης στόχο να διαταράξουν τις εξαγωγές και τις προμήθειες καυσίμων της Ρωσίας στον ρωσικό στρατό στην πρώτη γραμμή.

Στη συνέντευξή του στο κρατικό RIA, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα απαιτήσει εγγυήσεις ασφαλείας για να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι η «πραγματικότητα» θα πρέπει να είναι η βάση οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης