Η Vattenfall διασύνδεσε υπεράκτιο 176 MW στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας (offshorewind.biz)

Η Vattenfall διασύνδεσε υπεράκτιο 176 MW στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας (offshorewind.biz)

Δικαίωση μετά από εργασίες 7 ετών

Το έργο των 176 MW είναι πλέον συνδεδεμένο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας μιας και οι 21 ανεμογεννήτριες στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Vesterhav Nord της Vattenfall (σουηδική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας) έχουν παραδώσει την πρώτη ισχύ, όπως αποκαλύπτει το offshorewind.biz.

Ωστόσο, τα πτερύγια μιας μονάδας έχουν αφαιρεθεί προσωρινά για επισκευή μετά από ζημιές κατά την προετοιμασία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου.


Το Vesterhav North είναι μέρος του ντουέτου Vesterhav των 344 MW της Vattenfall, του οποίου το Vesterhav Syd (Νότος) των 168 MW τροφοδοτεί το Δανέζικό δίκτυο από τον Ιανουάριο.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, η Vesterhav North ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Με όλες (21) τις  ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa 8,4 MW να έχουν παραδώσει την πρώτη ισχύ, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο είναι πλέον συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας.

 

Δικαίωση 7ετούς εργασίας

Η Vattenfall (κατασκευάστρια του ντουέτου αιολικών πάρκων), υποστήριξε ότι αυτό σηματοδοτεί το αποκορύφωμα σχεδόν 7ετούς εργασίας στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

«Είμαστε περήφανοι που η Vesterhav Nord, ως νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη θάλασσα, εισέρχεται τώρα στον ενεργειακό εφοδιασμό. Είναι μια πρόκληση να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια από άνεμο σε μεγάλη κλίμακα και μπορεί να γίνει μόνο χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια από τους πολλούς εμπλεκόμενους», δήλωσε η Mathilde Damsgaard (Διευθύντρια έργου για το Vesterhav North and South στο Vattenfall).

Τα έργα Vesterhav North των 176 MW και τα έργα Vesterhav South των 168 MW είναι ικανά να παρέχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπου 350.000 δανικά νοικοκυριά.

Αρκετές λεπίδες επιστρέφουν στην ακτή

Η Vattenfall αποκάλυψε ότι τα πτερύγια σε μία από τις 21 ανεμογεννήτριες έχουν αφαιρεθεί προσωρινά και έχουν μεταφερθεί πίσω στο Thyborοn.

 

Εκεί, ένα μόνο πτερύγιο θα πρέπει να επισκευαστεί μετά από ζημιά κατά την προετοιμασία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

«Δεν μπορούμε να επισκευάσουμε το πτερύγιο στη θάλασσα και για λόγους ασφαλείας κατεβάζουμε και τα 3 πτερύγια ώστε να μην υπάρχει ανισορροπία στον στρόβιλο. Αναμένουμε ότι η ζημιά στο πτερύγιο μπορεί να αποκατασταθεί εντός 4 εβδομάδων, μετά από τις οποίες τα τρία πτερύγια θα μπορούν να τοποθετηθούν ξανά στον στρόβιλο», δήλωσε η Damsgaard.

 

Σύνδεση εκτός χρονοδιαγράμματος

Η Vattenfall τόνισε ότι πέρυσι ήταν σαφές ότι η Vesterhav Nord δεν θα συνδεόταν πλήρως εντός της προθεσμίας (31 Δεκεμβρίου 2023) που περιλαμβάνεται στη συμφωνία με το κράτος.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία ζήτησε από τις αρχές για παράταση της προθεσμίας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε διάλογο με την Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας σχετικά με αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το Vesterhav Nord βρίσκεται δυτικά της ακτής του Vejlbi και το Vesterhav Syd βρίσκεται κοντά στην ακτή Sondervig. Τα δύο αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν 41 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa 8,4 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης