Περιβάλλον

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην οικονομία και την κοινωνία του Έβρου

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην οικονομία και την κοινωνία του Έβρου

Το μεγάλο άγχος όλων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης είναι πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες φυσικές καταστροφές δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 

Οι πυρκαγιές του 2023 είχαν καταστροφικές επιπτώσεις για το Νομό Έβρου, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Καθώς ο Νομός σιγά σιγά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν, ποιοι μπορεί να είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης; Τι μπορεί να γίνει για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών του Έβρου, καθώς και παρόμοιων φυσικών αποθεμάτων (θησαυρών) στο μέλλον;

Στα παραπάνω ερωτήματα κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, ο Αντώνης Γραβάνης, πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και η Μαριάννα Ναθαναήλ, Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων Ομίλου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα και ο βουλευτής ΝΔ στον Έβρο Χρήστος Δερμεντζόπουλος στο πλαίσιο του East Macedonia & Thrace Forum που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, από τη City Hub Events.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που συντόνισε η Δήμητρα Κρουστάλλη, Δημοσιογράφος, στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, ερωτηθείς για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα εργαλεία που έχει επιστρατεύσει για την καλύτερη και κατά το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση των καταστροφών, εξέφρασε την ευχή να μην υπάρχουν φυσικές καταστροφές όπου θα πρέπει το κράτος μέσω της κρατικής αρωγής να παρέμβει και να μην υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται την κρατική αρωγή για να ορθοποδήσουν μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή.

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα που έχει αλλάξει τα δεδομένα και ουσιαστικά αυτή που έχει φέρει πλέον φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά απ' ότι πριν και πιο έντονα» είπε ο κ. Τριαντόπουλος, σημειώνοντας πως «το μεγάλο άγχος όλων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης είναι πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες φυσικές καταστροφές». Εξήγησε ότι η κρατική αρωγή όπως έχει εξελιχθεί, βελτιώνεται και ενδυναμώνεται όλα αυτά τα χρόνια, προσαρμόζεται δηλαδή στα νέα δεδομένα, το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί εδράζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο πυλώνας του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των απωλειών στο φυσικό περιβάλλον, στους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις ώστε να σταθούν στα πόδια τους μετά από μία φυσική καταστροφή. Ο δεύτερος πυλώνας είναι όπου σημειώνονται μεγάλες φυσικές καταστροφές να υλοποιούνται σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. «Τους δύο αυτούς πυλώνες τους έχουμε ενεργοποιήσει κι εδώ στον Έβρο», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Αναφέρθηκε στη δρομολόγηση από το ΥΠΕΝ έργων βελτίωσης και αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος που αγγίζουν τα 74 εκ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Παράλληλα στο σύνολό του -λαμβάνοντας και αυτό υπόψη- η δημοσιονομική πίστωση του σχεδίου που υλοποιούμε μέχρι τώρα ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β΄βαθμού με έγκριση ποσού που ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι η κρατική αγωγή έχει επωμιστεί ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που υπέστη ο πρωτογενής τομέας καλύπτοντας και απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο όπως τα ελαιόδεντρα βάσει στοιχείων που έχει πάρει από τον ΕΛΓΑ. Ερωτηθείς για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε «…το πιο δύσκολο είναι να καταφέρεις να βρεις το μαγικό τρόπο να μπορέσεις να δώσεις την αποζημίωση ή τη στήριξη στον πολίτη τη στιγμή που το έχει ανάγκη, διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος καταβολής είναι κάτι που έχουν καταφέρει να το βελτιώσουν.

Τη σημαντικότητα διεξαγωγής του East Macedonia Thrace Forum στην περιοχή τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, καθώς όπως είπε δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης των θεμάτων της Περιφέρειας. Αναφορικά με τις συνέπειες στη Ροδόπη από την μεγάλη πυρκαγιά δήλωσε ότι κυρίως επλήγησαν οι αγρότες αλλά και πολλές επιχειρήσεις του Νομού αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι προβληματικό επηρεάζονται όλοι. Επεσήμανε την ανάγκη και τη σημασία της περιφερειακής συνείδησης και ισόρροπης ανάπτυξης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και περιοχών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιοχής η οποία όπως είπε πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης όπως η σιδηροδρομική σύνδεση και η ενίσχυση του μεταφορικού ισοδύναμου, στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και στην παροχή ουσιαστικών κινήτρων, ενώ χαρακτήρισε σωστή την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου καθώς ο παλιός όπως είπε αποτελούσε τροχοπέδη και δημιουργούσε προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Στη σημασία της πρόληψης έναντι του κόστους των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε η Μαριάννα Ναθαναήλ, Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων Ομίλου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο είναι η πρόληψη έναντι του να πληρώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής . Αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία όπως είπε ουσιαστικά αποτελεί μια έκκληση βελτίωσης διακυβέρνησης των κινδύνων ζητώντας από όλους να κάνουν αποτύπωση των κινδύνων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και αποτύπωση των κινδύνων και το ποιος κάνει τι. Εξήγησε πως η ανακοίνωση στοχεύει στο να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και Data αξιοποιήσιμα και από τις Περιφέρειες για να δημιουργηθεί η κατάλληλη στρατηγική. Αναφέρθηκε στην ανάλυση της τρωτότητας την οποία ήδη έχει εντάξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και στο πιλοτικό πρόγραμμα που έγινε στο πλαίσιο αυτό με τον λιμένα του Ηρακλείου και αφορούσε το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίσει το λιμάνι έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε πέρσι, το οποίο εκτιμά ότι θα είναι χρήσιμο και για τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Διευκρίνισε ότι αυτό που κοιτά η ΕΤΕ είναι να υποστηρίξει επενδύσεις που στοχεύουν σε υποδομές που είναι ανθεκτικές και γι' αυτό αποφασίστηκε η επένδυση που κάνει η ΕΤΕ, ενώ συνήθως είναι στο 50% της επένδυσης ειδικά για τις επενδύσεις που αφορούν κλιματική προσαρμογή να ανέρχεται στο 75%. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι μόνο η πρόληψη. Είναι πιο οικονομικό να υπολογίσεις την ανθεκτικότητα και να σχεδιάσεις υποδομές λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα σε έκτακτες καιρικές συνθήκες στην κλιματική αλλαγή παρά να πληρώνεις το κόστος της κλιματικής αλλαγής με αποζημιώσεις. Η Ε.Ε έχει τα κατάλληλα εργαλεία το θέμα είναι να υπάρχει και η κατάλληλη απορρόφηση, κατέληξε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή ΝΔ στον Έβρο Χρήστο Δερμεντζόπουλο η μεγάλη πυρκαγιά στο Νομό ανέδειξε πολλά ζητήματα που υπήρχαν επί χρόνια. Αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο των τελευταίων χρόνων σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης Σαμοθράκης, την ανάπτυξη του λιμένα και του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης , τις δομές υγείας και τη φύλαξη των συνόρων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι καταστροφές που υπέστη ο Νομός από τις πυρκαγιές δεν έπληξαν ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και την ανάγκη δράσεων και έργων για την συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Νομού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης