Ενέργεια

Φύλλο και φτερό οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ από τους Κοινοτικούς για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Φύλλο και φτερό οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ από τους Κοινοτικούς για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το εάν θα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν έως το 2026 τα έργα αποθήκευσης ενέργειας

 

Φύλλο και φτερό έκαναν τις δύο προηγούμενες ημέρες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τα τεχνικά κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων των Βρυξελλών, οι οποίοι επισκέφθηκαν όλες τις γενικές γραμματείες του υπουργείου (δηλαδή της Ενέργειας, των Αποβλήτων, της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος) προκειμένου να ελέγξουν εάν τα ορόσημα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε συγκεκριμένα στάδια,έχουν τηρηθεί.

Εάν κάποιο από τα στάδια αυτά καθυστερήσει, θα καθυστερήσει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αν, όμως, δεν εκπληρωθεί τότε μπορεί να βγει εκτός ολόκληρο πρόγραμμα και να χαθούν εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις μεγάλες αγωνίες τις προηγούμενες ημέρες των στελεχών του ΥΠΕΝ αφορούσε την έναρξη του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις, το οποίο άνοιξε στο …τσακ τις ψηφιακές του πύλες την περασμένη Τρίτη για την υποδοχή αιτήσεων. Η υλοποίησή του αποτελούσε ένα από τα βασικά ορόσημα.

Έγκριση αιτήσεων

Επίσης, όσον αφορά στο «Εξοικονομώ 2023» μπορεί να ξεκίνησε ο δεύτερο κύκλος για τους οικονομικά ευάλωτους, ωστόσο θα πρέπει εντός του Απριλίου να προχωρήσει σε έγκριση των αιτήσεων. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το εάν θα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν έως το 2026 τα έργα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία θα ενισχυθούν με λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κι αυτό διότι από τους τρεις διαγωνισμούς που πρέπει να τρέξει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ο πρώτος ολοκληρώθηκε στον περασμένο Αύγουστο, όμως ο δεύτερος έκλεισε μόλις πριν από έναν μήνα, δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ ο τρίτος αναμένεται να προκηρυχτεί έως τα τέλη του μήνα. Και με δεδομένο ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες φτάνουν τον 1 με 1,5 χρόνο, αποτελεί ζητούμενο εάν θα προλάβουν όλα τα έργα που θα προκριθούν από τους τρεις διαγωνισμούς να κατασκευαστούν εντός της επόμενης τριετίας ώστε να μην μείνουν κονδύλια αναξιοποίητα.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο “worldenergynews.gr” στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συναντήσεις κινήθηκαν σε …χαμηλό βαρομετρικό και δεν υπάρχουν ανησυχίες για τις επόμενες πληρωμές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης