Ενέργεια

RWE: Στα 8,4 δισ. ευρώ το EBITDA το 2023 - Στα 5,2-5,8 η εκτίμηση για το 2024

RWE: Στα 8,4 δισ. ευρώ το EBITDA το 2023 - Στα 5,2-5,8  η εκτίμηση για το 2024

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας αποκάλυψε ότι δεν θα επαναλάβει τις επιδόσεις και τα περιθώρια παραγωγής που κατέγραψε πέρυσι

Η RWE (γερμανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας με έδρα το Έσσεν που παράγει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ) αποκάλυψε ότι δεν θα μπορέσει να επαναλάβει τις επιδόσεις και τα περιθώρια κέρδους που κατέγραψε το 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σταδιακά από τα ρεκόρ που απελευθερώθηκαν το 2022 με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Προβλέπει EBITDA μεταξύ 5,2 και 5,8 δισ. ευρώ, αφήνοντας την εκτίμηση αμέταβλητη.

«Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει επί του παρόντος το αποτέλεσμα στο χαμηλότερο άκρο του εύρους»
, ανέφερε σε δήλωση που συνοδεύει τα στοιχεία κερδών της για το περασμένο έτος.

«Τα έσοδα από την εμπορία ενέργειας και την εμπορική βελτιστοποίηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι πιθανό να είναι σαφώς κάτω από το υψηλό επίπεδο που καταγράφηκε το 2023», ανέφερε.

Η εταιρεία προέβλεψε τα κέρδη για το τμήμα προμήθειας και εμπορίας της να κυμανθούν μεταξύ 100-500 εκατ. ευρώ φέτος, από 1,6 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι.

«Οι τιμές του ρεύματος έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η RWE.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, διαπραγματεύτηκε τελευταία λίγο πάνω από 72 ευρώ/MWh. Έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του σε σχέση το περασμένο έτος και έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 1/3 από την προηγούμενη προοπτική που έδωσε η RWE τον Νοέμβριο του 2023.

 

Κέρδη ΑΠΕ

Νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αντιστάθμιζαν μέρος των επιπτώσεων της πτώσης, είπε η RWE.

Αναμένει ότι τα κέρδη από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στην ξηρά θα αυξηθούν σε εύρος 1,5-1,9 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τα ευέλικτα περιουσιακά της στοιχεία παραγωγής, τα οποία περιλαμβάνουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, αναμένεται να δουν τα κέρδη τους να πέφτουν στα 1,8-2,2 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. πέρυσι, ανέφερε.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι τα κέρδη του ομίλου της αυξήθηκαν κατά 1/3 πέρυσι (στα 8,4 δισ. ευρώ), αντανακλώντας τα στοιχεία που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο.


Τα αποτελέσματα του 2023

Η RWE AG ανακοίνωσε την Πέμπτη 14/3/2024 στην τελευταία της έκθεση κερδών ότι παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποδίδονται στους μετόχους, μειωμένα κατά 43% σε ετήσια βάση από το 2022.

Το 2023, το προσαρμοσμένο EBITDA της RWE έφτασε τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τα προβλεπόμενα εύρη, με τον πυρήνα μόνο να συνεισφέρει 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων διεθνών κερδών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των ισχυρών εμπορικών επιδόσεων. Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες. Τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν από 3,93 ευρώ το 2022 σε 1,95 ευρώ το 2023.

Η κορυφαία εταιρεία ενέργειας έχει κάνει σημαντικά βήματα στη στρατηγική Growing Green καθ' όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, με καθαρές επενδύσεις ύψους 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια σημαντική αύξηση από 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

«Η RWE ανατρέχει σε μια επιτυχημένη χρονιά. Τα κέρδη διεύρυναν σημαντικά το πράσινο χαρτοφυλάκιό μας και ταυτόχρονα μείωσαν σημαντικά τις εκπομπές CO2», δήλωσε ο Markus Krebber (Διευθύνων Σύμβουλος της RWE AG).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης