Ενέργεια

Γαλλία: Ναι στην ανακύκλωση πυρηνικών καυσίμων και μετά το 2040

Γαλλία: Ναι στην ανακύκλωση πυρηνικών καυσίμων και μετά το 2040
Το γαλλικό πυρηνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων, την επανεπεξεργασία των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων για την ανάκτηση ουρανίου και πλουτωνίου
Συνέχεια στη στρατηγική της για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων και μετά το 2040 αποφάσισε να δώσει η Γαλλία.

Στόχος, σύμφωνα με το Energy Market Price, είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής των υφιστάμενων μονάδων ανακύκλωσης και να αρχίσουν μελέτες για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής καυσίμων μικτού οξειδίου (MOX) όπως και νέας μονάδας επεξεργασίας χρησιμοποιημένων καυσίμων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Κυριαρχίας, Bruno Le Maire.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Orano στη Χάγη, ο Le Maire δήλωσε ότι θα δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας για την παράταση της ζωής των εργοστασίων ανακύκλωσης της περιοχής πέραν του 2040, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον και μελέτες για μια νέα μονάδα κατασκευής καυσίμων MOX στην Χάγη, παράλληλα με μελέτες για μια νέα μονάδα επανεπεξεργασίας χρησιμοποιημένων καυσίμων.

Σε ανάρτησή του στο X, ο La Maire τόνισε ότι «χάρη σε αυτή τη στρατηγική, θα μειώσουμε τελικά τον όγκο των πυρηνικών αποβλήτων κατά 75%» και ότι «η πυρηνική ενέργεια κατέχει κεντρική θέση στην απαλλαγή της οικονομίας μας από τον άνθρακα, στην ενίσχυση της ενεργειακής μας κυριαρχίας και στην επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μας».

Σημαντικά μέταλλα πλουτώνιο και ουράνιο

Το γαλλικό πυρηνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων, την επανεπεξεργασία των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων για την ανάκτηση ουρανίου και πλουτωνίου για νέα χρήση.

Στη μονάδα της Χάγης, τα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά διαχωρίζονται, ενώ το πλουτώνιο που ανακτάται από την επεξεργασία επαναχρησιμοποιείται στα καύσιμα MOX που παρασκευάζει η Orano στο εργοστάσιο Melox.

Σύμφωνα με την Orano, το 10% της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία παράγεται από την ανακύκλωση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών με τη μορφή καυσίμων MOX.

Ο Nicholas Maes, Διευθύνων Σύμβουλος της Orano, δήλωσε «ευτυχής από αυτές τις ανακοινώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις γενικές κατευθύνσεις της γαλλικής πολιτικής για τα πυρηνικά καύσιμα και οι οποίες προβλέπουν σημαντικές επενδύσεις για την μονάδα της Orano la Hague».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης