Δεν πιάνει τους στόχους της για τις ΑΠΕ η Ρουμανία (Euractiv)

Δεν πιάνει τους στόχους της για τις ΑΠΕ η Ρουμανία (Euractiv)
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, λέει η ρουμανική κυβέρνηση
Η ρουμανική κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ούτε πρόκειται να πιάσει τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε πρόσφατα αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με το Euractiv, το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας στοχεύει να δημοσιεύσει μια αναθεωρημένη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι τα τέλη Απριλίου, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου παραδέχθηκε ότι είναι απίθανο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την έγκριση από την κυβέρνηση όπως έχει τεθεί από τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν θα έχουμε ένα εθνικό σχέδιο εγκεκριμένο με κυβερνητική απόφαση στις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει ο κανονισμός διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης», δήλωσε η Elena Popescu, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Ενεργειακής Πολιτικής και Πράσινης Συμφωνίας του υπουργείου Ενέργειας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Freedom House Romania.

Έως τις 30 Ιουνίου, το Υπουργείο Ενέργειας σκοπεύει να έχει «ένα τελικό κείμενο που να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στρατηγικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης», δήλωσε η Popescu, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις της ευθυγράμμισης με τις συστάσεις της Επιτροπής, η οποία τονίζει σταθερά ότι τα σχέδια της Ρουμανίας «δεν είναι αρκετά φιλόδοξα».

Ο στόχος του 36,2%

Την ίδια στιγμή, η Popescu δήλωσε ότι ο στόχος της Ρουμανίας για 36,2% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 υπολείπεται του αιτήματος της Επιτροπής για 41%, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμη και ο προτεινόμενος στόχος του 36,2% θεωρήθηκε «πολύ φιλόδοξος και δύσκολα επιτεύξιμος» από τα ρουμανικά επιτελεία.

Τέλος, σημειώνεται πως οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι εργάζονται για την αναθεώρηση του σχεδίου με βάση τις διαβουλεύσεις και τις συστάσεις της Επιτροπής, δήλωσε η Popescu, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, για να διευκολύνει τη μετάβαση στην απαλλαγή από τον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης