Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια - Σήμα για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% το 2024

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια  - Σήμα για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% το 2024
Χωρίς εκπλήξεις η απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής
Αμετάβλητα στο εύρος 5,25% με 5,50% -για 5η συνεχόμενη φορά- διατήρησε τα επιτόκια πολιτικής η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), έπειτα από διήμερη (19-20/3) συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολές στο επίπεδο επιτοκίων και τα βλέμματα όλων, πλέον, στρέφονται στη συνεδρίαση του Ιουνίου που ενδεχομένως θα αποτελέσει την αρχή για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στην ανακοίνωσή της, η Fed αναφέρει πως η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό, η αύξηση των θέσεων εργασίας παρέμειναν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Επίσης ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2023, ωστόσο παραμένει υψηλός.
«Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και (ετήσιο) πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού. (...)
Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.
 Επιπλέον, θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της.
Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.
Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.
Οι αξιολογήσεις της Επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», σημειώνεται.
Με βάση την ανακοίνωση της FOMC, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% (συνολικά 0,75%) εντός του 2024.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Τράπεζας για την αμερικανική οικονομία, η ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% για τη φετινή χρονιά έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,4% τον Δεκέμβριο.
Το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed στο 4% στο τέλος της χρονιάς, αντί για 4,1% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο. 
Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-20_200457.png

Powell (Fed): Δεν αποκλείεται τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά – Πιθανές οι μειώσεις το 2024

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν αποκλείεται να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής σε υψηλά επίπεδα αν δεν υποχωρήσει ο -ετήσιος- πληθωρισμός στον στόχο του 2%, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση (19-20/3) της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 5,25% με 5,50%.
«Είναι πιθανό να μειώσουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, αλλά να είστε έτοιμοι για υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά. «Μία εκτενής αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, θα αποτελέσει αφορμή για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε μεταξύ άλλων. 
«Δεσμευόμαστε για τον στόχο πληθωρισμού, αλλά η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, ενώ παραδέχθηκε ότι αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει πολύ υψηλός.
Επανέλαβε δε ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά «σφιχτή», αλλά η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται πλέον σε καλύτερη ισορροπία. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των -ονομαστικών- μισθών έχει υποχωρήσει.
Επίσης, όπως είπε, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου (σσ: ομόλογα και assets που αγοράζει η Fed για να παρέχει ρευστότητα στην αγορά) της Τράπεζας, «για να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση, διότι «αυτό θα περιορίσει τον κίνδυνο για την αστάθεια της αγοράς».
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση πως «δεν ξέρουμε αν η αύξηση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες είναι μία επιτάχυνση των τιμών, ή κάτι παραπάνω». 

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης