ΑΠΕ: Φρένο στις αποζημιώσεις για περικοπές με αύξηση ποσοστών - Στις 600 MWh αναμένονται το 2024

ΑΠΕ: Φρένο στις αποζημιώσεις για περικοπές με αύξηση ποσοστών - Στις 600 MWh αναμένονται το 2024
Στη ρύθμιση θα αναφέρονται δηλαδή ρητά τα όσα προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία

“Φρένο” σε πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων για τις περικοπές ισχύος στα έργα ΑΠΕ βάζει το ΥΠΕΝ, καθώς η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει με αφορμή το σχεδιασμό για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΥΠΕΝ έχει ήδη θεσμοθετήσει με το νόμο 4951/2022 την υποχρεωτική οριζόντια περικοπή ισχύος σε όλα τα νέα έργα ΑΠΕ. Τα έργα αυτά δεν επιτρέπεται να εγχέουν στο δίκτυο περισσότερο από το 72% της ισχύος για την οποία έλαβαν όρους σύνδεσης.

Ηδη δηλαδή περικόπτεται το 28% της ισχύος των νέων έργων και αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές πριν λάβουν τις αποφάσεις για την ανάπτυξή τους. Το ποσοστό αυτό, αναμένεται με την ολοκλήρωση του πλαισίου για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου να ανέλθει ακόμη και στο 45% και να επεκταθεί και στα παλαιά έργα. Στο υπουργείο άρχισαν ήδη να καταφθάνουν αιτήματα από επενδυτές αυτής της κατηγορίας για αποζημιώσεις. Η άρνηση από πλευράς του υπουργείου, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται αρμοδίως είναι κατηγορηματική και θα αποκτήσει σύντομα και νομική υπόσταση.

Eυθυγράμμιση με την κοινοτική Οδηγία

Αν και το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων για περικοπές ισχύος, σε περίπτωση που η ισχύς των ΑΠΕ που έχει ηλεκτριστεί ξεπερνάει το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και άρα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθούν αιτήματα αποζημιώσεων, το ΥΠΕΝ αναμένεται να δώσει νομική ισχύ στην Οδηγία προκειμένου να μην αφήσει κανένα παράθυρο για τέτοιου είδους διεκδικήσεις .

Στη ρύθμιση θα αναφέρονται δηλαδή ρητά τα όσα προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζουν από το ΥΠΕΝ δεν αντιμετωπίζονται μόνο ζητήματα κόστους που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυναν τους καταναλωτές αλλά αποκαθίσταται και το αίσθημα του δικαίου σε σχέση με τα νέα έργα που βάσει νόμου δεν δικαιούνται αποζημιώσεις.


Εκθετική η άνοδος των περικοπών

Οι ανάγκες για περικοπές ισχύος γίνονται όλο και μεγαλύτερες όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ. Το 2023 οι περικοπές έφτασαν τις 230 MWh , το 2024 προβλέπεται να φτάσουν τις 600 MWh και το 2025 τις 1500 MWh, μέγεθος που προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι περικοπές ισχύος αναμένεται να δώσουν ένα πρώτο σήμα “αυτορύθμισης” της αγοράς των ΑΠΕ βάσει των πραγματικών δεδομένων προσφοράς και ζήτησης.

Η πλεονάζουσα παραγωγή ΑΠΕ σε ώρες χαμηλής ζήτησης και οι αναγκαίες περικοπές ισχύος για την διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος θα περιορίζουν τις αποδόσεις των λειτουργούντων έργων και θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητα νέων έργων, κάτι που θα περιορίσει και τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή για πολλούς ωστόσο όχι μόνο δεν κρίνεται αρνητική αλλά αντιθέτως αναγκαία για την διασφάλιση συνολικότερα της βιωσιμότητας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και της ομαλής λειτουργία τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης