Σε λειτουργία το μεγαλύτερο έργο BESS της Engie στη Λ. Αμερική

Σε λειτουργία το μεγαλύτερο έργο BESS της Engie στη Λ. Αμερική
Χρησιμοποιεί μπαταρίες λιθίου και έχει διάρκεια 5 ωρών (energy-storage.news)
Η εταιρεία Utility και η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ενέργειας (IPP) Engie, ξεκίνησαν τις εμπορικές λειτουργίες ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 139MW/638MWh (BESS) στη βόρεια περιοχή της Antofagasta της Χιλής, σύμφωνα με δημοσίευμα του energy-storage.news.

 

Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την πρόοδο του νοτιοαμερικάνικου κράτους στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Το έργο BESS Coya το οποίο χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion) και έχει διάρκεια 5 ωρών, έχει συνδυαστεί με την ομώνυμη ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 180 MW.

Η Sungrow (κατασκευάστρια εταιρεία ηλιακών φωτοβολταϊκών μετατροπέων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με έδρα την Κίνα), παρείχε τον εξοπλισμό για το έργο BESS Coya το οποίο αποτελείται από 232 κοντέινερ.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο BESS της Engie Chile στη λατινοαμερικάνικη χώρα και η εταιρεία κατασκευάζει επί του παρόντος 2 άλλα έργα BESS στη Χιλή που θα συστεγάζονται με ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία κοινής ωφέλειας ξεκίνησε την κατασκευή ενός συστήματος αποθήκευσης μπαταρίας διάρκειας 5 ωρών με ισχύ εξόδου 48 MW και χωρητικότητα 264 MWh που θα συνδυαστεί με ένα εργοστάσιο 88 MW στην Antofagasta.

Επίσης στην ίδια περιοχή, η εταιρεία προσθέτει ένα BESS 68MW/418MWh στο κοντινό ηλιακό έργο Tamaya, που απεικονίζεται παραπάνω, με τον Sungrow ως προμηθευτή για τις μπαταρίες.

«Η έλλειψη βελτιστοποίησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται στο βόρειο τμήμα της Χιλής ήταν πάντα μια από τις ανησυχίες μας. Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε ένα σύστημα αποθήκευσης κατά την ανάπτυξη της ηλιακής φωτοβολταϊκής μονάδας Coya, με στόχο να διοχετεύουμε ενέργεια στο σύστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε η Rosaline Corinthien (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Engie Chile).

 

Πρόοδος της Χιλής σε έργα ΑΠΕ

Τα περισσότερα μεγάλα ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα στη Χιλή προσθέτουν αποθήκευση ενέργειας για να μετριάσουν τα τεράστια επίπεδα περικοπής που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ αναπτύσσονται μεμονωμένα έργα αποθήκευσης ενέργειας για να αξιοποιήσουν την αγορά χωρητικότητας και τις ευρύτερες ευκαιρίες εμπορίας ενέργειας (που καθίστανται δυνατές από ένα νέο νομοσχέδιο πέρασε στα τέλη του 2022).

Επιπλέον, νωρίτερα αυτό το έτος η κυβέρνηση της Χιλής σχημάτισε μια οντότητα για να διατηρήσει το πλειοψηφικό μερίδιο στην εγχώρια παραγωγή λιθίου με μία από τις 2 ιδιωτικές εταιρείες που το εξορύσσουν, ενώ αφαίρεσε επίσης γη για 13 GWh έργα αποθήκευσης ενέργειας κατάντη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης