Ενέργεια

Ρουμανία και ΗΠΑ θα κατασκευάσουν 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες κοντά στο Βουκουρέστι

Ρουμανία και ΗΠΑ θα κατασκευάσουν 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες κοντά στο Βουκουρέστι

Θα τροφοδοτήσουν 46.000 σπίτια και πιθανολογείται να δημιουργήσουν 4.000 θέσεις εργασίας - Τέλη του 2029 η ενδεχόμενη λειτουργία τους (romania-insider)

Η Ρουμανία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), πρόκειται να κατασκευάσει 6 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες περίπου 90 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι.

Με αυτό τον τρόπο η Αμερική θα πετύχει ό,τι δεν πέτυχε εντός των συνόρων της για λόγους οικονομικούς.

Οι αντιδραστήρες μπορούν να τροφοδοτήσουν 46.000 σπίτια και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 4.000 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σε μια επένδυση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται εν μέρει από τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα romania-insider.com.

Οι αντιδραστήρες, που βρίσκονται στην τοποθεσία Doicești, στην κομητεία Dâmbovița, θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2029.

Σχεδιασμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αντιδραστήρες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στη Ρουμανία.


Ο Sebastian Burduja (Υπουργός Ενέργειας της βαλκανικής χώρας) λέει ότι το έργο θα δει τη Ρουμανία να μεταμορφώνεται σε πρωτοπόρο στον πυρηνικό τομέα.

«Για πάρα πολλά χρόνια, έχουμε συνηθίσει να φτάνουμε, συχνά χωρίς ανάσα, στο παρελθόν των άλλων. Είναι καιρός να γράψουμε το μέλλον του κόσμου», δήλωσε ο Burduja, σύμφωνα με το Digi24.

«Πιστεύω ότι μια μέρα, και αυτή η μέρα δεν είναι μακριά, επειδή στοχεύουμε στον ορίζοντα 2029-2030, η Ρουμανία μπορεί να βρεθεί στον παγκόσμιο χάρτη με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, τους πρώτους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Ακριβώς εδώ στο Doiceşti», δήλωσε επίσης, σύμφωνα με την Libertatea.

Ο υπουργός Burduja υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους επιβεβαίωσαν την ασφάλεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τους κατοίκους της κοινότητας Doicești.

 

Ακύρωση αντίστοιχου έργου στις ΗΠΑ

Ένα άλλο παρόμοιο εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευαστεί στην Πολιτεία του Αϊντάχο των ΗΠΑ, αλλά το έργο ακυρώθηκε λόγω του υψηλού κόστους που ανέρχεται περίπου στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το εργοστάσιο στη Ρουμανία θα είναι φθηνότερο.

«Το έργο του Αϊντάχο δεν επωφελήθηκε από υποδομές, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές γραμμές ή νερό ποταμού. Ως εκ τούτου, απαιτούσε περισσότερες μηχανολογικές βελτιώσεις», δήλωσε ο Cosmin Ghiță, Διευθύνων Σύμβουλος της Nuclearelectrica, του μοναδικού παρόχου πυρηνικής ενέργειας της Ρουμανίας.

 

Το όραμα της Ρουμανίας στην ενεργειακή μετάβαση

Η Kathleen Kavalec (πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι), ανακοίνωσε ότι η EXIM Bank και η US International Development Finance Corporation θα χρηματοδοτήσουν το έργο SMR στην κομητεία Dâmbovița με συνολικά 4 δισεκατομμύρια USD. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως το 2030.

«Μόλις είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στον χώρο του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα Doicești (SMR). Η ταχεία πρόοδος εδώ αποτελεί απόδειξη του οράματος της Ρουμανίας, που μας καθοδηγεί προς ένα καθαρότερο, πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Όπως μόλις είδα, η Ρουμανία είναι έτοιμη να γίνει ένας περιφερειακός κόμβος καθαρής ενέργειας. Το έργο Doicesti SMR βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού», είπε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος όπως  αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αμερικάνικη τεχνολογία Nuscale που χρησιμοποιείται στο έργο είναι ασφαλής. Ως η μόνη υπάρχουσα εμπορική τεχνολογία SMR που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ, συνοδεύεται από εγγυήσεις για τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν τέτοιου είδους λύσεις αιχμής για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την επέκταση της πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε.

Οι ντόπιοι ελπίζουν ότι το νέο εργοστάσιο θα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά ορισμένοι ανησυχούν ότι η τεχνολογία είναι επικίνδυνη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών. Οι νέοι αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στο χώρο ενός παλιού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ο οποίος λειτούργησε από το 1953 έως το 2009.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης