Ενέργεια

Επιφυλάξεις από Ελλάδα και ακόμη 19 χώρες για τους στόχους του 2040 για το Κλίμα - Προϋπόθεση οι προσιτές τιμές ενέργειας

Επιφυλάξεις από Ελλάδα και ακόμη 19 χώρες για τους στόχους του 2040 για το Κλίμα - Προϋπόθεση οι προσιτές τιμές ενέργειας

Ανησυχητικό το χάσμα μεταξύ της μετάβασης και της κοινωνικής αποδοχή τονίζει η χώρα μας

 

Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και οι επιπτώσεις του στην βιομηχανία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας απασχολούν έντονα πλέον τις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τους συνδέσμους συλλογικής εκπροσώπησης της βιομηχανίας όπως η Eurometaux παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Οι χώρες της Ευρώπης δέχονται μεν τους στόχους για το Κλίμα ζητούν όμως παράλληλα τη διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας, ώστε να υπάρξει κοινωνική αποδοχή και βεβαίως να περιοριστούν οι επιπτώσεις στη βιομηχανία που είναι και το κεντρικό μέλημα για τη Euromeaux.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, που έγινε στις 25 Μαρτίου, για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών- μελών σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για το στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% ως το 2040, 20 χώρες-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προτίμησαν να μην επιβεβαιώσουν άμεσα την υποστήριξή τους για την καθαρή μείωση κατά 90%, διατυπώνοντας διάφορες επιφυλάξεις, παρότι στηρίζουν τους γενικότερους στόχους για το Κλίμα.


Στηρίζουν τους στόχους αλλά...

Η Ελλάδα, στις θέσεις που διατύπωσε εξέφρασε μεν την πλήρη υποστήριξη για την ατζέντα της πράσινης μετάβασης, επισήμανε όμως ότι είναι ανησυχητικό το χάσμα μεταξύ της μετάβασης και της κοινωνικής αποδοχής, τονίζοντας παράλληλα το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των μεταφορών και τη θέρμανση των κτιρίων.
Παρεμφερείς απόψεις που επί της ουσίας εστιάζουν στο κόστος της μετάβασης εξέφρασαν ακόμα η Γερμανία, η Σουηδία, η Λετονία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Μάλτα, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ουγγαρία. Μάλιστα η Πολωνία προχώρησε ένα βήμα περισσότερα, τονίζοντας ότι τα κράτη- μέλη πρέπει ελεύθερα να αποφασίζουν πώς θα επιτύχουν τους ήδη θεσμοθετημένους στόχους για το 2030 και το 2050. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν αφορούσε στην επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου για το 2040.


Ποιοι είναι υπέρ

Υπέρ των θέσεων όπως εκφράστηκαν από την Κομισιόν τάχθηκαν η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Δανία και η Βουλγαρία, αν και η τελευταία υπογράμμισε την ανάγκη μαζί με το στόχο να αναπτυχθεί η κοινωνική ευημερία.
Από τις υπόλοιπες χώρες, η Γερμανία προτίμησε να μην λάβει σταθερή θέση για τον στόχο της ΕΕ, αναφέροντας ότι το Βερολίνο έχει ήδη θέσει ένα παρόμοιο δεσμευτικό στόχο σε εθνικό επίπεδο. Στην παρέμβασή της η Σουηδία, ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση σε σχέση με τον στόχο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και η επίτευξή του να γίνει με κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Η Λετονία ζήτησε να εξεταστεί η πιο οικονομική “διαδρομή” για την πράσινη μετάβαση με ισότητα μεταξύ των κρατών μελών ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων μέτρων κλπ, ενώ και η Εσθονία υπογράμμισε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η Τσεχία επίσης δεν διατύπωσε σαφή θέση καθώς το όλο θέμα βρίσκεται σε επεξεργασία, ενώ το Λουξεμβούργο τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να σταθεί στο επίπεδο της μείωσης αλλά να επικεντρωθεί στη δημιουργία των ευνοικών συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου, εκτιμώντας πάντως ότι η πρόταση για καθαρή μείωση κατά 90% φαίνεται ισορροπημένη και ότι διατηρεί τη συνοχή με τις επιστημονικές συστάσεις.

Σύμφωνα με τη Eurometauax που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να διασφαλίζει:

  • Ασφαλείς και ποικίλες αλυσίδες εφοδιασμού,
  • Περισσότερες AΠΕ αλλά και πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια,
  • Βελτίωση των δικτύων και ενίσχυση της συνοχής της ενιαίας αγοράς.



Παράλληλα θα πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα ( CCS, CCU), πράσινο υδρογόνο, βιοκαύσιμα κ.λπ. – με τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο, να κινητοποιηθούν οι απαραίτητες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, να ενισχυθούν οι πολιτικές για το Κλίμα, να χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως ο φόρος άνθρακα στα σύνορα (CBAM), να αξιοποιηθούν καλύτερα η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (ETS), να ενισχυθεί η διπλωματία για το Κλίμα κ.λπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης