Ενέργεια

Καθυστερούν οι εισπράξεις της Ρωσίας από το πετρέλαιο λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ (Reuters)

Καθυστερούν οι εισπράξεις της Ρωσίας από το πετρέλαιο λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ (Reuters)

Οι τράπεζες σε Κίνα, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι εσχάτως πιο επιφυλακτικές και ζητούν γραπτές εγγυήσεις

Οι ρώσικες πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις αρκετών μηνών για να πληρωθούν για αργό και καύσιμα καθώς οι τράπεζες στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) γίνονται πιο επιφυλακτικές έναντι των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ, ανέφεραν στο Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters 8 πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών μειώνουν τα έσοδα στο Κρεμλίνο και τα καθιστούν ακανόνιστα, επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να επιτύχει τους διπλούς στόχους κυρώσεων της πολιτικής της που είναι να διακόψει τα χρήματα που πηγαίνουν στο Κρεμλίνο για να το τιμωρήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να διακόπτει τις παγκόσμιες ροές ενέργειας.

Πολλές τράπεζες στα προαναφερόμενα κράτη, ενίσχυσαν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τις κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή ακόμη και την απόρριψη μεταφορών χρημάτων στη Μόσχα, σύμφωνα με τις 8 τραπεζικές και εμπορικές πηγές.

Οι τράπεζες όντας επιφυλακτικές από τις δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ, άρχισαν να ζητούν από τους πελάτες τους να παράσχουν γραπτές εγγυήσεις ότι κανένα πρόσωπο ή οντότητα από τη λίστα SDN (Ειδικοί Υπηκόοι) των ΗΠΑ δεν εμπλέκεται σε μια συμφωνία ή είναι δικαιούχος μιας πληρωμής.

Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος και επειδή δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν σε ΜΜΕ.

Οι εμπλεκόμενες τράπεζες

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι τράπεζες First Abu Dhabi Bank (FAB) και Dubai Islamic Bank (DIB) έχουν αναστείλει πολλούς λογαριασμούς που συνδέονται με το εμπόριο ρωσικών αγαθών, ανέφεραν δύο πηγές.

Η τράπεζα Mashreq των ΗΑΕ, η Ziraat και η Vakifbank της Τουρκίας και οι κινεζικές τράπεζες ICBC και Bank of China εξακολουθούν να επεξεργάζονται πληρωμές, αλλά χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να τις διεκπεραιώσουν, ανέφεραν τέσσερις πηγές.

Η τράπεζα Mashreq αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι τράπεζες FAB και DIB των ΗΑΕ, η τουρκική Ziraat και η Vakifbank, η κινεζική ICBC και η Bank of China δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα πληρωμών όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές ότι οι τράπεζες στην Κίνα έχουν επιβραδύνει τις πληρωμές.

«Φυσικά, η άνευ προηγουμένου πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζεται.

Αυτό, φυσικά, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων (με την Κίνα)», είπε ο Πεσκόφ σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

 

Οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η Δύση έχει επιβάλει πολλές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συναλλαγή με το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι παράνομη εφόσον πωλείται κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από τη Δύση.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και οι πληρωμές για αυτό διακόπηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά αργότερα ομαλοποιήθηκαν καθώς η Μόσχα οδήγησε εκ νέου τις ροές προς την Ασία και την Αφρική μακριά από την Ευρώπη.

«Τα προβλήματα επέστρεψαν από τον Δεκέμβριο αφού οι τράπεζες και οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι η απειλή των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ είναι πραγματική», δήλωσε μια πηγή εμπορικών συναλλαγών.

Η πηγή αναφερόταν σε εκτελεστικό διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις για την αποφυγή του ρώσικου ανώτατου ορίου τιμών σε ξένες τράπεζες και τις καλούσε να ενισχύσουν τη συμμόρφωση.

Μετά την εντολή των ΗΠΑ, οι τράπεζες της Κίνας, των ΗΑΕ και της Τουρκίας που συνεργάζονται με τη Ρωσία αύξησαν τις επιταγές, άρχισαν να ζητούν επιπλέον έγγραφα και εκπαίδευσαν περισσότερο προσωπικό για να βεβαιωθούν ότι οι συμφωνίες ήταν σύμφωνες με το ανώτατο όριο τιμών, ανέφεραν οι εμπορικές πηγές.

 

Τα πρόσθετα έγγραφα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιοκτησία όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στη συμφωνία και προσωπικά δεδομένα ατόμων που ελέγχουν τις οντότητες, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ελέγχουν τυχόν έκθεση στη λίστα SDN.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι τράπεζες των ΗΑΕ έπρεπε να εντείνουν τον έλεγχο πληρωμών καθώς τους ζητήθηκε να παράσχουν δεδομένα στις ανταποκρίτριες τράπεζες των ΗΠΑ και στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εάν έχουν συναλλαγές που πηγαίνουν στην Κίνα για λογαριασμό μιας ρωσικής οντότητας, σύμφωνα με μια τραπεζική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Μια πηγή είπε ότι μια πληρωμή είχε καθυστερήσει κατά 2 μήνες, ενώ μια άλλη είπε ότι οι καθυστερήσεις ανήλθαν σε 2 έως 3 εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης