Ενέργεια

«Πόλεμος» στην TotalEnergies από οικολογικές οργανώσεις στη Νότια Αφρική (Oil Price)

«Πόλεμος» στην TotalEnergies από οικολογικές οργανώσεις στη Νότια Αφρική (Oil Price)
Η γαλλική εταιρεία απέκτησε μερίδιο 33% σε μια ερευνητική κοινοπραξία στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής νωρίτερα τον Μάρτιο
Δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις αμφισβήτησαν ενώπιον δικαστηρίου τα σχέδια της γαλλικής πετρελαϊκής TotalEnergies για πέντε γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής, επιδιώκοντας να σταματήσουν τα έργα του κολοσσού.

Σύμφωνα με το Oil Price, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές προσπαθούν να εμποδίσουν την εξερεύνηση για πετρέλαιο στη Νότια Αφρική και πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία.

Η TotalEnergies ωστόσο, δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από αυτό, ούτε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα -προς το παρόν- από άλλες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ειδικά εάν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη χώρα είναι καρποφόρα.

Η γαλλική εταιρεία απέκτησε μερίδιο 33% σε μια ερευνητική κοινοπραξία στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής νωρίτερα τον Μάρτιο.

Η QatarEnergy αγόρασε επίσης μερίδιο στο τεμάχιο 3B/4B, το οποίο τυχαίνει να γειτνιάζει με το κοίτασμα Venus στα ύδατα της Ναμίμπια, όπου η TotalEnergies και η QatarEnergy έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη.

Με 3 δισεκατομμύρια βαρέλια να έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα στο κοίτασμα Αφροδίτη, η TotalEnergies φαίνεται να κάνει αυτό που θα έκανε κάθε άλλη αντίστοιχου μεγέθους εταιρεία σε αυτές τις συνθήκες, δηλαδή να εκμεταλλεύεται στο έπακρο μια τόσο πλούσια πηγή.

Οι πιέσεις για πράσινη στροφή

Ταυτόχρονα, η TotalEnergies πιέζεται ολοένα περισσότερο από επενδυτές και άλλες ομάδες να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί στις ΑΠΕ, ειδικά σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η οποία αφενός δεν έχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο κι αφετέρου χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη διαφθορά.

Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών κολοσσών, έχουν γίνει εξαιρετικά προσεκτικές, αλλά και εξαιρετικά φειδωλές, παρά τα κέρδη ρεκόρ τους το 2022.

Με τους ακτιβιστές να αναπνέουν στο σβέρκο τους και τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τους φόρους έκτακτων κερδών ως μέσο τιμωρίας της βιομηχανίας, ήταν δύσκολο για αυτές να προχωρήσουν σε γενναίες επενδύσεις.

Ωστόσο, από μια ορισμένη οπτική γωνία, αυτό ακριβώς κάνουν τώρα η TotalEnergies και η QatarEnergy: επενδύουν σε δραστηριότητες σε μια περιοχή χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάποιο μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου μέχρι σήμερα και με μια ενεργή κοινότητα ακτιβιστών για το κλίμα που έχει ήδη εμποδίσει στο παρελθόν αντίστοιχες γεωτρήσεις.

Η Total θα συνεχίσει να κάνει τις γεωτρήσεις της παρά το ρίσκο που αντιμετωπίζει με τους ακτιβιστές, πολύ απλά για έναν λόγο: ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται αργό πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες για τις επόμενες δεκαετίες, και η Αφρική είναι το μόνο μέρος που εξακολουθεί να διαθέτει τεράστιους ανεκμετάλλευτους πόρους.

Μάλιστα, ο γαλλικός γίγαντας έχει ήδη χτυπήσει κάποιους από αυτούς τους πόρους τα προηγούμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης