Ενέργεια

ΙΕΑ: Δεν γίνεται ενεργειακή μετάβαση χωρίς πυρηνικά

ΙΕΑ: Δεν γίνεται ενεργειακή μετάβαση χωρίς πυρηνικά

Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν σε ασφαλή και βιώσιμα ενεργειακά συστήματα - Η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα φτάσει σε υψηλό επίπεδο μέχρι το 2025

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια που φιλοξενήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στη βελτίωση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των ενεργειακών συστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Σε μια ομιλία σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε περισσότερους από 30 παγκόσμιους ηγέτες, ο Δρ. Φατίχ Μπιρόλ έκανε ειδική αναφορά στην ισχυρή επιστροφή του πυρηνικού τομέα, με την πρόσφατη ανάλυση του ΙΕΑ να δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο μέχρι το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ξέσπασε το 2022, οι χώρες έχουν δει την πυρηνική ενέργεια ως βασικό μέσο για την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό και τη διασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας.

Ως πηγή καυσίμου χαμηλών εκπομπών, έχει επίσης σημαντικά οφέλη για το κλίμα και χρησιμεύει ως κρίσιμο συμπλήρωμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος, στο καθαρό μηδενικό μονοπάτι του ΙΕΑ.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν, χωρίς να έχουμε πυρηνικά, είναι αδύνατο.

Ωστόσο, οι προκλήσεις για τον κλάδο βρίσκονται επίσης μπροστά από τους κατασκευαστικούς και χρηματοδοτικούς κινδύνους μέχρι τον ανταγωνισμό από το φυσικό αέριο, η προσφορά του οποίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα αυτής της δεκαετίας, καθώς η νέα ικανότητα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έρχεται στο δίκτυο, είπε ο Δρ Μπιρόλ.

Ο Τούρκος οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, επαίνεσε τους οικοδεσπότες της Πυρηνικής Συνόδου Κορυφής, τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander de Croo και τον Γενικό Διευθυντή του IAEA, Rafael Mariano Grossi, για την επιτυχημένη εκδήλωση και ενθάρρυνε τους διεθνείς ηγέτες να κάνουν τη Σύνοδο Κορυφής τακτικό στο μέλλον για να δείξουν τη συνεχή υποστήριξή τους για την πυρηνική ενέργεια και το σχέδιο για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Δρ Μπιρόλ συναντήθηκε με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης