Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Και η Εσθονία στο «παιχνίδι» της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2030 (Euractiv)

Και η Εσθονία στο «παιχνίδι» της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2030 (Euractiv)
Η τεχνολογία που έχει επιλεγεί για τον πυρηνικό σταθμό είναι ο αντιδραστήρας BWRX-300 που αναπτύχθηκε από την GE Hitachi
Την κατασκευή ενός μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) σχεδιάζει η Εσθονία μέχρι το 2030, με στόχο να απεξαρτηθεί από τον σχιστόλιθο και να επιτύχει την καθαρή απανθρακοποίησή της.

Σύμφωνα με το Euractiv, η σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αναμένεται γενικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, λένε αξιωματούχοι.

Μετά από τρία χρόνια, η ομάδα εργασίας για την πυρηνική ενέργεια που συστάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος της βαλτικής χώρας το 2021 δημοσίευσε την έκθεσή της σχετικά με τη δυνητική χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Με βάση το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, είναι εφικτή η κατασκευή ενός μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα για την επίτευξη του στόχου της Εσθονίας να απαλλαγεί από τον άνθρακα ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Ο Antti Tooming, αναπληρωτής υφυπουργός του Υπουργείου Κλίματος και επικεφαλής της ομάδας εργασίας, δήλωσε στον Τύπο ότι «η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό στην Εσθονία για τις μελλοντικές γενιές».

Στόχος η ενεργειακή αυτονομία

Σε συνέντευξή του στο Energy Intelligence, εξήγησε ότι το σχεδιαζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα «υποστηρίζει τις φιλοδοξίες μας προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050». Επιπλέον, «μας βοηθάει να επιτύχουμε την ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας στην Εσθονία, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια με ρεύμα που παράγεται στην Εσθονία».

Η Reelika Runnel, συντονίστρια της Εσθονικής Ομάδας Εργασίας για την Πυρηνική Ενέργεια, δήλωσε στη Euractiv ότι η έκθεση "θα συζητηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα διατυπωθεί η απόφαση επί της αρχής σχετικά με τη δυνητική χρήση της πυρηνικής ενέργειας".

Ο Εσθονός πρωθυπουργός, Kaja Kallas, δήλωσε πρόσφατα ενώπιον του Riigikogu (Κρατική Συνέλευση της Εσθονίας) ότι οι κυβερνητικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα.

Η επίσημη ημερομηνία για την ψηφοφορία επί του εν λόγω νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά ο συντονιστής πρότεινε ότι «το Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να λάβει απόφαση σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στην Εσθονία με τη μορφή SMR, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Τέλος στον σχιστόλιθο

Μέχρι τώρα, η ενεργειακή ανεξαρτησία της Εσθονίας εξασφαλιζόταν από την εκμετάλλευση του σχιστόλιθου, ενός από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό το ιζηματογενές πέτρωμα μπορεί να καεί ως χαμηλής ποιότητας καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση.

Ταυτόχρονα, η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα, αντιπροσωπεύοντας το 56% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας το 2019, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, το Ταλίν επιδιώκει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του μείγμα προκειμένου να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.

Η εγκατάλειψη του σχιστολιθικού πετρελαίου καθίσταται επίσης όλο και πιο επείγουσα, καθώς το λειτουργικό κόστος λειτουργίας των μονάδων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

Λίγα λόγια για τον αντιδραστήρα

Η τεχνολογία που έχει επιλεγεί για τον πυρηνικό σταθμό είναι ο αντιδραστήρας BWRX-300 που αναπτύχθηκε από την GE Hitachi, σύμφωνα με δήλωση τύπου που εξέδωσε τον Φεβρουάριο η Firmi Energia.

Το πρώτο πρωτότυπο αυτού του μοντέλου αναμένεται να κατασκευαστεί στον Καναδά και έχει επίσης επιλεγεί από την PKN Orlen στην Πολωνία για μέρος του σχεδιαζόμενου στόλου των 74 SMR.

Όσον αφορά την επιλογή της τοποθεσίας, μια προκαταρκτική μελέτη που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2023 επέλεξε 16 περιοχές για την κατασκευή, ενώ μόνο μία εξαιρέθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Καθώς η χώρα της Βαλτικής δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, δεν έχει γίνει ακόμη επιλογή χώρου.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο κατασκευής πυρηνικού σταθμού κοντά στη Ρωσία, ο συντονιστής της ομάδας εργασίας εμφανίστηκε βέβαιος για την ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης