Ενέργεια

Η Aramco ανέστειλε 2 εργολάβους πετρελαίου για ένα χρόνο

Η Aramco ανέστειλε 2 εργολάβους πετρελαίου για ένα χρόνο

Δεύτερη περικοπή για την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας μετά την παύση των σχεδίων για παραγωγή 13 εκατ. βαρελιών ημερησίως

Η Aramco έχει κοινοποιήσει ειδοποιήσεις για προσωρινή αναστολή σε δύο εργολάβους υπηρεσιών πετρελαιοειδών, ανέφερε η Zawya, επικαλούμενη τις εταιρείες.

Η έκθεση ανέφερε ότι σύμφωνα με μία από αυτές (Borr Drilling Limited), η αναστολή θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και θα διαρκέσει για ένα χρόνο.

Η Borr Drilling εκμεταλλεύεται την εξέδρα Arabia I στη Σαουδική Αραβία και ανέφερε ότι θα κοιτάξει να μετακινήσει την εξέδρα αλλού κατά τη διάρκεια της αναστολής.

Η άλλη εταιρεία (Valaris) έλαβε επίσης αναστολή για ένα γεωτρύπανο, από έναν στόλο 19 που δραστηριοποιείται η θυγατρική της στη Σαουδική Αραβία στο βασίλειο. Η σύμβαση για το γεωτρύπανο έληγε στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνει η έκθεση.


Χρονικό αναστολής σχεδίων της Aramco
Η Aramco
(κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας) νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι είχε καταργήσει τα σχέδια για επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η εταιρεία γνωστοποίησε τον Ιανουάριο ότι το κράτος της έδωσε εντολή να σταματήσει τις εργασίες για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και να διατηρήσει τη μέγιστη βιώσιμη δυναμικότητα στα 12 εκατομμύρια bpd.

Το σχέδιο επέκτασης ανακοινώθηκε το 2021 και υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί έως το 2027. Από τότε, ωστόσο, οι κινήσεις των τιμών δεν ήταν πάντα σε ευνοϊκή κατεύθυνση για την Aramco και τους ιδιοκτήτες της.

Σε αντίδραση στην πτώση των τιμών από το 2023, οι Σαουδάραβες και οι εταίροι τους στον ΟΠΕΚ+ επηρέασαν πρόσθετους περιορισμούς παραγωγής οι οποίοι ήδη αποδίδουν καρπούς (ειδικά σε συνδυασμό με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που παραδοσιακά έχουν ανοδική επίδραση στις τιμές).

Ένα μήνα αργότερα, η ιταλική Saipem δήλωσε ότι αναμένει η απόφαση να οδηγήσει σε 20% χαμηλότερες παραγγελίες από τον κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Aramco έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής πετρελαίου είναι ανεπαρκής υπό το φως των αναμενόμενων τάσεων της ζήτησης και ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Τον Φεβρουάριο, ο οικονομικός διευθυντής της Aramco είπε ότι λόγω της φυσικής πτώσης στα λειτουργικά πεδία, έως και 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου χάνονται κάθε χρόνο και πρέπει να αντικατασταθούν, κάτι που δεν συνέβαινε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης