Τελευταία Νέα

Χαντάβας (Principia): Ξεκλείδωμα… επενδύσεων για παραγωγή φθηνότερης ενέργειας

Χαντάβας (Principia): Ξεκλείδωμα… επενδύσεων για παραγωγή φθηνότερης ενέργειας

Οι ΑΠΕ είναι ο πιο οικονομικός δρόμος

Ο Αριστοτέλης Χαντάβας (CEO της Principia και Πρόεδρος της Solar Power Europe), συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας την τάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Χαντάβας δήλωσε ότι σε μια στιγμή που όλες οι αγορές και οι βιομηχανίες προσπαθούν να υπολογίσουν και να αντισταθμίσουν το ρίσκο που προκαλεί η κλιματική κρίση στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αποτελεί στροφή στη βιωσιμότητα, στη φθηνή ενέργεια και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως εξήγησε, οι ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα ο πιο οικονομικός δρόμος για την παραγωγή ενέργειας, ενώ οι χώρες που παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ αξιοποιούν ίδιους φυσικούς πόρους και δεν εξαρτώνται από τρίτες χώρες - παραγωγούς.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαντάβας ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν οδηγήσει τον ενεργειακό κλάδο σε ένα βαθμό σημαντικής τεχνολογικής και παραγωγικής ωριμότητας η οποία ωστόσο δεν παρατηρείται και στους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας. Ο CEO της Principia ανέφερε ότι χρειάζεται εντονότερη πολιτική βούληση για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και επενδύσεις στα δίκτυα που σήμερα δεν επαρκούν για να διοχετεύσουν τη φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ στην αγορά και στον καταναλωτή.

Τέλος, επισήμανε ότι οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ θα πρέπει να γίνονται σε συνδυασμό με επενδύσεις στην αποθήκευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των δικτύων και να αποφεύγεται η απώλεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται. Ωστόσο, υπογράμμισε κλείνοντας ότι απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να μετατραπεί το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σε πραγματικές πράσινες επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης