Επιχείρηση "διάσωση ΕΛΑΠΕ" - Στα 200 εκατ. το έλλειμα στο τέλος του 2024 - Σχέδια για τριπλή παρέμβαση

Επιχείρηση

Η δεύτερη παρέμβαση που εισηγείται ο ΔΑΠΕΕΠ είναι η επαναφορά σε ισχύ της πρόβλεψης για διάθεση στον ΕΛΑΠΕ 204 εκατ. ευρώ από το RRF

 

Τριπλή παρέμβαση για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα λειτουργίας της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η αθρόα είσοδος σταθμών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων, απειλούν για μια ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αφού όπως δήλωσε πρόσφατα, στο τέλος του έτους το λογιστικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Βεβαίως ο κ. Γιαρέντης επισημαίνει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί ή έννοια του λογιστικού από το ταμειακό έλλειμα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό και κατά συνέπεια ο ΔΑΠΕΕΠ θα συνεχίσει να πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις την ενέργεια που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ.

Ωστόσο η πρόβλεψη για λογιστικό έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024 προκαλεί έντονες ανησυχίες στην αγορά η οποία γνωρίζει ότι αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τότε ο κίνδυνος επανάληψης φαινομένων καθυστέρησης τεσσάρων και πέντε μηνών στις πληρωμές, βρίσκεται προ των πυλών.
Πολύ δε περισσότερο που συνεχίζεται η ταχεία διείσδυση μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα και εντός του 2024 θα προστεθούν 2.014 MW νέων έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών με τα φωτοβολταϊκά να έχουν τον πρώτο λόγο αφού θα εγκατασταθούν 1.567 MW. Ακολουθούν τα αιολικά με μόλις 376 MW.

Λιγότερα έσοδα

Ταυτόχρονα τα έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων μειώνονται, αφού η τιμή τους στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο κυμαίνεται γύρω 65 ευρώ/tn, ενώ ο ΔΑΠΕΕΠ μέχρι τώρα έκανε τους υπολογισμούς για το 2024 χρησιμοποιώντας ως βάση τα 80 ευρώ/tn.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΔΑΠΕΕΠ εισηγείται στην κυβέρνηση τρεις παρεμβάσεις για τη διάσωση του ΕΛΑΠΕ και συγκεκριμένα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, επαναφορά των 204 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα για τον ΕΛΑΠΕ από το RRF, αλλά και αύξηση του ποσοστού των χρημάτων που διατίθενται από τις δημοπρασίες ρύπων για τον ΕΛΑΠΕ.

Σε ότι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Γιαρέντης θα πρέπει να αυξηθεί από τα 17 ευρώ/MWh στα 24 ευρώ/MWh και αυτό όπως όλα δείχνουν θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Μέσα στο επόμενο διάστημα ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να υποβάλει σχετική πρόταση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα κληθεί να εγκρίνει άμεση αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στο μέσον της χρονιάς όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση έκτακτων εξελίξεων.

Με δεδομένο δε ότι το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνεται από το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών του ρεύματος αναμένεται νέα επιβάρυνση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στα τιμολόγια.

Επαναφορά πρόβλεψης

Η δεύτερη παρέμβαση που εισηγείται ο ΔΑΠΕΕΠ είναι η επαναφορά σε ισχύ της πρόβλεψης για διάθεση στον ΕΛΑΠΕ 204 εκατ. ευρώ από το RRF, ταυτόχρονα με την ενοποίηση των υπολογαριασμών του ΕΛΑΠΕ που αφορούν τα παλαιά και τα νέα έργα, δηλαδή αυτά που αμείβονται με συμβολαιοποιημένες τιμές πολύ υψηλότερες από την χονδρική τιμή της ενέργειας (παλαιά έργα) και αυτά που αμείβονται με συμβολαιοποιημένες αλλά σαφώς χαμηλότερες τιμές που έχουν προκύψει μετά από διαγωνισμούς.

Τέλος ο ΔΑΠΕΕΠ εισηγείται να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που διατίθεται στον ΕΛΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αύξησε σε 14,6%το ποσοστό από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων που διατίθεται εφέτος για τον ΕΛΑΠΕ, από περίπου 3% το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης