Τελευταία Νέα

Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το τοπίο της αγοράς μπαταριών (Oil Price)

Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το τοπίο της αγοράς μπαταριών (Oil Price)
Καθώς η ζήτηση για μπαταρίες εκτοξεύεται στα ύψη, αυξάνεται και η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές
Σε έναν κόσμο όπου η όρεξη για ενέργεια είναι ακόρεστη, η αγορά των μπαταριών έχει γίνει ο παράδεισος για κάποιους επενδυτές. Ωστόσο, καθώς τα gadgets μας γίνονται ακόμα πιο έξυπνα, οι παραδοσιακές μπαταρίες στις οποίες βασιστήκαμε φαίνονται τόσο παλιές σε σύγκριση με τις νέες που αναπτύσσονται. 
 
Το Montel μας παρουσιάζει σε άρθρο του την τελευταία τεχνολογία στην αγορά μπαταριών που έρχεται να αλλάξει το τοπίο.
 
Ας ξεκινήσουμε με τις μπαταρίες λιθίου-θείου (Li-S), οι οποίες κλέβουν αυτή τη στιγμή τις εντυπώσεις. Φανταστείτε μια μπαταρία που μπορεί να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον και πίσω χωρίς επαναφόρτιση. Οι μπαταρίες αυτές υπόσχονται ακριβώς αυτό - σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις παραδοσιακές μπαταρίες  ιόντων λιθίου. 
 
Το κύριο όμως πρόβλημα με αυτές, είναι η διάρκεια ζωής τους. Οι μπαταρίες Li-S τείνουν να εξαντλούνται πολύ σύντομα. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις στη σταθεροποίηση των υλικών έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αυτών των μπαταριών, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει μια πρόοδος στην πλευρά αυτή.
 
Αν οι μπαταρίες θείου-λιθίου είναι οι αστέρες της αγοράς μπαταριών, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι οι θρύλοι. Έχουμε ξαναμιλήσει για αυτά τα μεγαθήρια και κάθε μέρα πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην παραγωγή τους. Αντικαθιστώντας τον υγρό ηλεκτρολύτη με έναν αντίστοιχο στερεό, οι μπαταρίες αυτές δεν είναι απλώς ασφαλέστερες, αλλά διαθέτουν επίσης μεγαλύτερη χωρητικότητα και διάρκεια ζωής.
 
Φανταστείτε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας μία φορά την εβδομάδα αντί για κάθε βράδυ. Βιομηχανικοί γίγαντες και νεοφυείς επιχειρήσεις ρίχνουν δισεκατομμύρια σε αυτή την τεχνολογία, με εταιρείες όπως η QuantumScape και η Solid Power να είναι στην αιχμή του δόρατος. Ο ενθουσιασμός είναι αισθητός, αλλά η μαζική παραγωγή είναι το encore που όλοι περιμένουμε να φτάσει.
 
Εστίαση στην ταχύτητα και το κόστος
 
Στον γρήγορο κόσμο μας, η αναμονή τριών ωρών για τη φόρτιση μιας μπαταρίας μπορεί να μοιάζει με αιωνιότητα. Ευτυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία ταχείας φόρτισης μπορούν να μειώσουν αυτό το διάστημα σε λίγα λεπτά. Εταιρείες όπως η StoreDot πρωτοστατούν με μπαταρίες που γεμίζουν σε μόλις πέντε λεπτά. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται σε καινοτόμα υλικά που μπορούν να χειριστούν τη γρήγορη δέσμευση και απελευθέρωση ενέργειας χωρίς να υποβαθμίζονται με το πέρασμα του χρόνου.
 
Παρόλο που το λίθιο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην κατασκευή των μπαταριών, δεν στερείται των μειονεκτημάτων του - σκεφτείτε την έλλειψη πόρων και τις γεωπολιτικές εντάσεις σε περιοχές πλούσιες σε λίθιο. Αυτό έχει προκαλέσει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου εμφανίζονται ως πολλά υποσχόμενοι υποψήφιοι, προσφέροντας παρόμοιες επιδόσεις με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά με χαμηλότερο κόστος (χάρη στην αφθονία νατρίου). Εν τω μεταξύ, οι μπαταρίες αλουμινίου συνεχίζουν να κάνουν θραύση με τη δυναμική τους, αν και επί του παρόντος προορίζονται κυρίως για πολύ εξειδικευμένες χρήσεις.
 
Μια πιο «πράσινη» επανάσταση των μπαταριών
 
Καθώς η ζήτηση για μπαταρίες εκτοξεύεται στα ύψη, αυξάνεται και η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές. Εξάλλου, ποιο είναι το νόημα να στοχεύουμε σε μια πράσινη επανάσταση αν επιμένουμε στα ορυκτά καύσιμα; Ο κλάδος προσπαθεί συνεχώς να καταστήσει την παραγωγή μπαταριών πιο καθαρή και πιο πράσινη. Για παράδειγμα, η ανακύκλωση αναβαθμίζεται με προηγμένες τεχνολογίες που μπορούν να ανακτήσουν έως και το 95% των υλικών μιας μπαταρίας. Επιπλέον, τα νέα σχέδια μπαταριών ενσωματώνουν υλικά που ανακυκλώνονται ευκολότερα, διασφαλίζοντας ότι το ενεργειακό μας μέλλον θα είναι τόσο καθαρό όσο και λαμπρό.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι η αγορά των μπαταριών σφύζει από καινοτομία και κάθε νέα ανακάλυψη προκαλεί ενθουσιασμό πυροδοτώντας νέες επενδύσεις. 
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης