Ενέργεια

Στην Δαμάστα για αυτοψία η Σδούκου - Σε εξέλιξη η μεταφορά των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής

Στην Δαμάστα για αυτοψία η Σδούκου - Σε εξέλιξη η μεταφορά των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής
Aυτοψία στο εργοτάξιο του σταθμού μετατροπής Δαμάστας Ηρακλείου Κρήτης, υποέργου διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Στην Κρήτη βρίσκεται σήμερα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στο εργοτάξιο του σταθμού μετατροπής Δαμάστας Ηρακλείου Κρήτης, υποέργου διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, καθώς και να συμμετάσχει σε συναντήσεις με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς. Το σημαντικό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, η «Αριαδνη Interconnection Μ.Α.Ε.Ε.Σ.» προχωρά με εντατικό ρυθμό και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων έχει ολοκληρωθεί στην πλευρά της Αττικής ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων.

Μάλιστα, συμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά για την εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Άλλωστε, οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων έχουν ολοκληρωθεί και στα δύο άκρα της διασύνδεσης (στον Ασπρόπυργο Αττικής και στη Δαμάστα της Κρήτης) και η ανέγερσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, στην πλευρά της Δαμάστας οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση.

Η πρόοδος των έργων

Αναφορικά με την πρόοδο του χερσαίου καλωδιακού τμήματος, στην Αττική προχωρά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, όπου έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων. Στην Κρήτη, η πρόοδος των εργασιών οδοποιίας ξεπερνά το 60% ενώ οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα έχουν προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 35%.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( 6673/21.6.2023) η διασύνδεση της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ Φάση ΙΙ χρηματοδοτειται με 313,2 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» για τις εργασίες του 1ου σταδίου του έργου, αντλώντας έτσι σημαντικούς πόρους και μειώνοντας, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος του έργου μείζονος σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή. Το 2ο στάδιο του έργου εντάσσεται στην Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής των 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να ηλεκτριστεί στα τέλη του 2024 ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του προκειμένου το νησί να ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς με το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτεται περίπου το 30% των αναγκών του σε ρεύμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης