Ενέργεια

Τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάλυψε η Ρωσία στην Ανταρκτική

Τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάλυψε η Ρωσία στην Ανταρκτική
Η Ανταρκτική προστατεύεται επί του παρόντος από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε πετρελαϊκή ανάπτυξη στην περιοχή
Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βρετανικό έδαφος της Ανταρκτικής ανακάλυψε η Ρωσία, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε γεωτρήσεις στην εν λόγω περιοχή.

Σύμφωνα με το Oil Price, τα αποθέματα που αποκαλύφθηκαν αφορούν πετρέλαιο αξίας περίπου 511 δισεκατομμυρίων βαρελιών, που ισοδυναμεί με περίπου 10 φορές την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ανακάλυψη, από ρωσικό ερευνητικό πλοίο, επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου Περιβάλλοντος του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα.

Η επιτροπή αξιολόγησε ευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα του πλοίου που ανήκει στη Rosgeo, τη μεγαλύτερη εταιρεία γεωλογικών ερευνών στη Ρωσία.

Για την Ανταρκτική

Η Ανταρκτική προστατεύεται επί του παρόντος από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε πετρελαϊκή ανάπτυξη στην περιοχή.

Η Συνθήκη συνήφθη για να διασφαλίσει ότι η περιοχή χρησιμοποιείται «αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς» και ότι «δεν θα γίνει αντικείμενο διεθνούς έριδας».

Η επιτροπή άκουσε τον υπουργό David Rutley, ο οποίος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η Ρωσία διεξάγει απλώς επιστημονική έρευνα στην περιοχή.

«Η Ρωσία επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της στα βασικά στοιχεία της συνθήκης», είπε.

Ωστόσο, ο Klaus Dodds, καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway, υποστήριξε ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ανταρκτικής είναι «στην πιο τεταμένη φάση του από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε «ευρεία ανησυχία ότι η επιδείνωση της σχέσης με τη χώρα θα πυροδοτήσει τον στρατηγικό ανταγωνισμό και θα τον καταστήσει ακόμη πιο σαφή στην Ανταρκτική».

«Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να γίνουν κατανοητές ως απόφαση υπονόμευσης των κανόνων που σχετίζονται με την έρευνα σεισμικών ερευνών και τελικά ως προάγγελος για την επικείμενη εξόρυξη πόρων», δήλωσε ο Dodds σε σχόλια που μετέδωσε η Telegraph.

Η Συνθήκη της Ανταρκτικής είναι το μεγαλύτερο από τα 14 υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, αλλά στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο Αργεντινής και Χιλής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης