Ενέργεια

Γαλλία: Το ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών (Euractiv)

Γαλλία: Το ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών (Euractiv)
Η ένταση άνθρακα της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 60 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh)
Η γαλλική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο απαλλαγμένο από τον άνθρακα ενεργειακό της μείγμα, ως πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις, ωστόσο σύμφωνα με το Euractiv, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε 240 Γάλλους και ξένους επιχειρηματίες στις Βερσαλλίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για το Choose France, τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση με θέμα τη γαλλική οικονομία.

Φέτος, περίπου το 1/3 από τα 15 δισ. ευρώ των ξένων επενδύσεων που ανακοινώθηκαν πήγε σε έργα που συνδέονται με την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Για παράδειγμα, ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε επένδυση 4 δισ. ευρώ σε νέα data centers στη Γαλλία.

«Επειδή έχουμε απομακρύνει τον άνθρακα από την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Roland Lescure, εντεταλμένος υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, όταν ρωτήθηκε από το FranceInfo γιατί η εταιρεία επέλεξε τη Γαλλία.

«Το γαλλικό μείγμα είναι ένα πολύ ισχυρό στοιχείο της ελκυστικότητας της χώρας, και όταν μιλάμε με διάφορους επιχειρηματίες, είναι το κύριο σημείο», δήλωσε το επιτελείο του Γάλλου προέδρου σε συνέντευξη Τύπου.

Όμως η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.

Το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα είναι ελκυστικό, αλλά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η αξιοπιστία του δικτύου και άλλα κριτήρια είναι εξίσου σημαντικά.

Απανθρακοποίηση

Κάθε χρόνο, η ΕΥ δημοσιεύει μια λίστα με τις πιο ελκυστικές χώρες στην Ευρώπη για επενδύσεις.

«Κάνουμε μια απογραφή των επενδυτικών σχεδίων και παίρνουμε συνεντεύξεις από τους διαχειριστές για να μάθουμε τι προτιμούν», εξηγεί ο Jérémie Haddad, αναλυτής ενέργειας της ΕΥ.

Το 2023, και για 5η συνεχή χρονιά, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με μία στις δύο επενδύσεις στη Γαλλία να κατευθύνεται σε βιομηχανικά έργα.

Το Παρίσι μπορεί όντως να υπερηφανεύεται για το μείγμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ένταση άνθρακα της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 60 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh).

Μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με την ισπανική (200g CO2/kWh) ή τη γερμανική (350g), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης