Ενέργεια

Οι χρήστες του Reddit «τρολάρουν» τον Bill Gates για την πώληση του «πράσινου» yacht του

Οι χρήστες του Reddit «τρολάρουν» τον Bill Gates για την πώληση του «πράσινου» yacht του
Στο εσωτερικό του, υπάρχουν 14 αναδιπλούμενα μπαλκόνια, ένα σπα, ένα γυμναστήριο μια πισίνα, δύο υδρομασάζ, ένας κινηματογράφος, μια βιβλιοθήκη, ένας χώρος παιχνιδιών, μια γωνία για καφέ - και ένα μικρό νοσοκομείο
Μπορεί ένα megayacht να είναι πραγματικά πράσινο; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσαν οι χιλιάδες χρήστες του Reddit, ύστερα από τη δήλωση του Bill Gates ότι έθεσε προς πώληση το μεγάλο σκάφος του που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η τιμή αγοράς που όρισε είναι στα 675 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία ανέφερε ότι η «πράσινη» ενέργεια με την οποία κινείται το πλοίο στην ουσία δεν υπάρχει.

Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο τροφοδοτείται με υδρογόνο, ωστόσο εδώ υπάρχει μια παγίδα, καθώς για τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια το υδρογόνο δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του πλοίο κι έτσι μπαίνουν σε λειτουργία οι γεννήτριες ντίζελ, δηλαδή πετρελαίου.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του εν λόγω γιοτ, αυτό είναι κατά δύο μέτρα πιο μακρύ από το αντίστοιχο του Jeff Bezos και διαθέτει τέσσερις ορόφους.

Σχετικά με την ταχύτητα, μπορεί να φτάσει τους 17 κόμβους και να ταξιδέψει 3.750 μίλια πριν να χρειαστεί να ανεφοδιάσει, αρκετά για να καλύψει ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Southampton.

Στο εσωτερικό του, υπάρχουν 14 αναδιπλούμενα μπαλκόνια, ένα σπα, ένα γυμναστήριο μια πισίνα, δύο υδρομασάζ, ένας κινηματογράφος, μια βιβλιοθήκη, ένας χώρος παιχνιδιών, μια γωνία για καφέ - και ένα μικρό νοσοκομείο.

Συνολικά, στο γιοτ υπάρχουν δώδεκα δωμάτια και καταλύματα για 44 μέλη του πληρώματος.

Τα σχόλια

Τα χιλιάδες σχόλια των χρηστών του Reddit κινούνται από την καχυποψία, την ειρωνεία,  μέχρι και την απόλυτη χλεύη για το δήθεν οικολογικό πρόσωπο που θέλουν να δείχνουν οι μεγιστάνες.

Ενδεικτικά, κάποιος χρήστης έγραψε σε σχόλιό του: Ή «Σούπερ γιοτ ή πράσινο, Διαλέξτε ένα. Αυτά τα δυο δεν μπορούν να συνυπάρχουν».

Άλλος πάλι χρήστης έγραψε: «Τίποτα από όσα κάνουν αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι πράσινο».

Η Telegraph επεσήμανε ότι ο Gates, ο συνιδρυτής της Microsoft, είναι «από τους  μεγαλύτερους υπέρμαχους της απεξάρτησης του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα».

Το άρθρο του Gates

Το γιοτ του, που ετοιμάζεται εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώνει σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα την αφοσίωσή του σε πράσινες πρωτοβουλίες, αλλά ο κλάδος έχει καταρρεύσει με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα.

Έστω και αν το συγκεκριμένο έργο δεν είναι πράσινο, ο Gates έχει προωθήσει την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποεπένδυση από τις ανθρακούχες πηγές ενέργειας που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Μάλιστα η Telegraph επικαλείται ένα άρθρο που έγραψε ο ίδιος ο Gates στους New York Times τον Δεκέμβριο του 2023.

«Οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να φέρουν τις εκπομπές τους κοντά στο μηδέν», έγραφε τότε στο άρθρο του ο Gates.

«Αν πετάτε με ιδιωτικό τζετ, όπως εγώ, μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το επιπλέον κόστος των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων που παράγονται από καλλιέργειες και απόβλητα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης