Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Πρώτη στην ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα στην Ευρώπη

Τουρκία: Πρώτη στην ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα στην Ευρώπη
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τους διαφορετικούς δρόμους που έχουν ακολουθήσει η ΕΕ και η Τουρκία όσον αφορά τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια
Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Ευρώπη, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ συνέχισαν να κλείνουν τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.    

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια Ember που επικαλείται το Reuters.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τους διαφορετικούς δρόμους που έχουν ακολουθήσει η ΕΕ και η Τουρκία όσον αφορά τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.

Ενώ το μπλοκ της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας- επιδιώκει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση από τον άνθρακα, η Τουρκία εισάγει και χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο άνθρακας έχει γίνει πιο οικονομικά βιώσιμος για να καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Το 2023, η Τουρκία ξεπέρασε την Πολωνία για να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Ευρώπη, πίσω από τη Γερμανία, ανέφερε η Ember στην Türkiye Electricity Review 2024 τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση της Τουρκίας από τον εισαγόμενο άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται, αναφέρει ο αναλυτής ενέργειας της Ember, Bahadir Gumus.  

Το ρεκόρ

Το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία έφτασε πέρυσι στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 36%, σε σύγκριση με το 12% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία -με την οποία η Άγκυρα διατηρεί στενές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- και οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα κατείχαν μερίδιο 73% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης