Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αρνητικές τιμές θα επιμείνουν αν δεν αναπτυχθεί το δίκτυο λένε οι ειδικοί (Montel)

Οι αρνητικές τιμές θα επιμείνουν αν δεν αναπτυχθεί το δίκτυο λένε οι ειδικοί (Montel)
Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ιδίως κατά τη διάρκεια του μεσημεριού
Η υψηλή αστάθεια και οι αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα συνεχιστούν έως ότου τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας επεκταθούν και γίνουν αρκετά ευέλικτα ώστε να απορροφήσουν την αυξανόμενη δυναμικότητα της διαλείπουσας ανανεώσιμης ενέργειας, δήλωσαν αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι ενεργειακών εταιρειών.

«Αυτό που βλέπουμε στο εγγύς μέλλον είναι ότι θα υπάρχει περισσότερη διαλείπουσα δυναμικότητα και ότι η διανεμητέα δυναμικότητα θα σβήσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας Fortum, Markus Rauramo, στο Montel σε συνέντευξή του στο συνέδριο της Eurelectric στην Αθήνα.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα για τη σταθερή και ευέλικτη δυναμικότητα, θα δούμε μεγαλύτερη αστάθεια, θα δούμε περισσότερες αρνητικές τιμές και θα δούμε περισσότερες πολύ υψηλές τιμές».

Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ιδίως κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, όταν οι πράσινες γεννήτριες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλης κλίμακας ηλιακών και υπεράκτιων αιολικών παραγωγών, ανταγωνίζονται για να διαθέσουν την ενέργειά τους.

Αυτό συμβαίνει λόγω της ανελαστικότητας των παραγωγών, της ανεπαρκούς ζήτησης και της ανεπαρκούς αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προσφέρουν αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά για να διαχειριστούν την πλεονάζουσα ενέργεια.

Η τοποθέτηση του Birnbaum

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eon, Leonhard Birnbaum, συμφώνησε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα επηρεαστούν από αρνητικές τιμές σε περιόδους πλεονάζουσας αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Η ηλιακή ενέργεια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση και όσο δεν μπορούμε να την ενσωματώσουμε πλήρως ή να τη μεταθέσουμε χρονικά, οι τιμές θα συνεχίσουν να καταρρέουν, ιδίως στη μέση της ημέρας», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής.

Πρόσθετοι στόχοι

«Αν εξετάσουμε τους πρόσθετους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να υποθέσουμε ότι θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά αρνητικές τιμές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί».

Αρκετές περιφερειακές αγορές ενέργειας στην Ευρώπη έχουν συχνά αρνητικές τιμές, ιδίως η περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης