Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eπαφές DG Energy στην Αθήνα για Great Sea Ιnterconnector με ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ - Συνάντηση με ΥΠΕΝ και για ΕΣΕΚ

Eπαφές DG Energy στην Αθήνα για Great Sea Ιnterconnector με ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ - Συνάντηση με ΥΠΕΝ και για ΕΣΕΚ

Έως το τέλος Ιουνίου η κατάθεση του ΕΣΕΚ

 

Σχετικά Άρθρα
Σειρά επαφών είχε το προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα ανώτατο κλιμάκιο της Γενικής Διέυθυνσης Ενέργειας της ΕΕ . Αντικείμενο της συνάντησης με το επιτελείο του ΥΠΕΝ ήταν το ΕΣΕΚ με την πλευρά του υπουργείου να διαβεβαιώνει ότι θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς στόχους και θα κατατεθεί προς έγκριση στην ΕΕ εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιουνίου.


Σε ξεχωριστή συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Κύπρου, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα προσκόμματα που αντιμετωπίζει το έργο από Κυπριακής πλευράς. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους - οφέλους που ζήτησε η Κυπριακή κυβέρνηση για να εξετάσει τη συμμετοχή της στο έργο, τα οποία και θα παρουσιαστούν στις αρχές της Κύπρου στις 4 Ιουνίου.


Μεθοδολογία ρυθμιζόμενου εσόδου

Η ΡΑΑΕ από την πλευρά της ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει στην μεθοδολογία ρυθμιζόμενου εσόδου και την έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Υποστήριξε ωστόσο ότι για να προχωρήσει και στον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της από τον ΑΔΜΗΕ στοιχεία για τα επιτόκια δανεισμού του Διαχειριστή, όταν ο ίδιος τα υποβάλλει, κάτι που προφανώς θα γίνει αφού ο ΑΔΜΗΕ υπογράψει δανειακές συμβάσεις με τις Τράπεζες.

Εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την στάση της Κύπρου, είναι ότι εφόσον θα παρουσιαστούν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης κόστους -οφέλους, όλα θα προχωρήσουν ομαλά.


Αναγκαία η ολοκήρωση της διασύνδεσης

Μιλώντας για τη διασύνδεση Κρήτης _Αττικής χθες στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης,ο κ. Μανουσάκης εστίασε στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στην ανάγκη ολοκλήρωσής του από τις ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου. “Αναλάβαμε εμείς το συμβόλαιο βασιζόμενοι στο ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα προκαλεί επιχειρηματικό κίνδυνο, αλλά αναλάβαμε και τη συμφωνία για την επιχορήγηση από την Κομισιόν. Συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τον κατασκευαστή, αλλά καθυστερώντας το πλαίσιο δημιουργείται ρυθμιστικός κίνδυνος. Θέλουμε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο εγκαίρως και ήδη είναι σε διαβούλευση μια απόφαση που θα πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημεία για να συνεχίσουμε να αποπληρώνουμε και να συνεχιστεί ομαλά η υλοποίηση" τόνισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης