Ρύθμιση για standalone και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ  

Ρύθμιση για standalone και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ   

Τι αλλάζει στην ένταξη συστημάτων αποθήκευσης

 

 Την προοπτική εγκατάστασης αυτόνομων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας και στο ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, έπειτα από σχετική πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Διαχειριστή. 

Έτσι, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθεί αμεσότερα η ένταξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς παράλληλα με τη σύνδεση στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ, θα μπορούν να προστίθενται standalone μονάδες αποθήκευσης και στο ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.  

 Ένα χρόνο πριν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε καθορίσει τους απαραίτητους περιορισμούς έγχυσης των σταθμών αποθήκευσης, με στόχο τη “βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών του Συστήματος και του Δικτύου και τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)”. 

 Παρόλο που ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αποστείλει τις προτάσεις του για τα συστήματα αποθήκευσης που θα συνδεθούν στο Δίκτυό του, τελικά η σχετική υπουργική απόφαση που αφορούσε περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος μονάδων ΑΠΕ, σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) καθώς και συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΥΑ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/53563/1556, ΦΕΚ Β’ 3328/19.5.2023) είχε περιλάβει ρυθμίσεις μόνο για όσους σταθμούς αποθήκευσης συνδέονται στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ

 Έτσι, σήμερα δεν είναι εφικτό να υποβάλει κανείς αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση αυτόνομων σταθμών αποθήκευσης μιας και δεν υπάρχουν οι όροι για τον τρόπο που αυτοί θα εγχύουν στο δίκτυο. 

 

Η πρόταση του ΣΕΦ

 Σε σύμπνοια με τις θέσεις του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)  ο οποίο απέστειλε προ ημερών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πρόταση τροποποίησης της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης. 

 Ειδικότερα, προτείνεται  για τους σταθμούς αποθήκευσης που συνδέονται στο δίκτυο, σε αποκλειστικές γραμμές ή σε γραμμές με αποκλειστική χρήση από φωτοβολταϊκούς σταθμούς - και μόνο σε εκείνους τους μετασχηματιστές υψηλής ή μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ) κατάντη των οποίων έχουν συνδεθεί ή έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο φωτοβολταϊκοί σταθμοί και δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα αντοχής του δικτύου σε βραχυκύκλωμα - να εφαρμόζεται περιορισμός της μέγιστης ισχύος έγχυσης σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής. 

 

Επιτρεπόμενη ισχύς έγχυσης

 Στόχος η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς έγχυσης του σταθμού αποθήκευσης στις περιόδους αυτές, ως ποσοστό της εγκατεστημένης ή δεσμευμένης ισχύος φωτοβολταϊκών να ξεκινά από 90% το πρωί (7 π.μ. - 8 π.μ.) να περιορίζεται σταδιακά έως το μεσημέρι οπότε και θα μηδενίζεται 12.00 – 3 μ.μ. και στη συνέχεια να αυξάνεται πάλι σταδιακά φτάνοντας το βράδυ στις 7 μ.μ. με 8 μ.μ. στο 90%. 

 Για τις υπόλοιπες ώρες δηλαδή από το βράδυ στις 20.00 έως και το πρωί στις 07.00 προτείνεται μέγιστη ισχύς έγχυσης στο 100% της εγκατεστημένης ή δεσμευμένης ισχύος φωτοβολταϊκών του μετασχηματιστή. 

 Οι συγκεκριμένοι  περιορισμοί προτείνεται να μπορούν να τροποποιούνται κατά περίπτωση από τον ΔΕΔΔΗΕ ανάλογα με το φορτίο του ΜΣ σύνδεσης του σταθμού αποθήκευσης και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον ΑΔΜΗΕ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης