Ενέργεια

Γερμανία: Μέσα στο 2024 οι διαγωνισμοί για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των 10 GW

Γερμανία: Μέσα στο 2024 οι διαγωνισμοί για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των 10 GW
Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να μεταβούν σε καθαρό υδρογόνο στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προκηρύξει διαγωνισμούς για 10 GW νέας δυναμικότητας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου μέσα στο 2024.

Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να μεταβούν σε καθαρό υδρογόνο στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck ανέφερε ότι οι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν από τις θερινές διακοπές του 2024.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορές για τις επιδοτήσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, καθώς οι νέες μονάδες προορίζονται να στηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι να είναι εφικτή η παροχή μιας εντελώς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η οικονομική στήριξη κρίνεται απαραίτητη λόγω της διακοπτόμενης λειτουργίας των μονάδων, όπως επισημαίνει το Energy Market Price.

Oι «μνηστήρες»

Η IQONY, θυγατρική του ομίλου Steag, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των σταθμών φυσικού αερίου με δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ έχει επίσης επισημάνει την ανάγκη για έγκαιρη δράση από το Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει επ' αόριστον τη λειτουργία μονάδων καύσης άνθρακα.

Ο CEO της Uniper, Michael Lewis, δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2024 ότι βλέπει σημαντικές δυνατότητες στο σχέδιο της κυβέρνησης και τάσσεται υπέρ της ταχείας εφαρμογής του.

Η εταιρεία είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει με 1 έως 2 GW, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτοί οι όροι του κυβερνητικού πλαισίου.

Ωστόσο, ο Lewis πιστεύει ότι τα προτεινόμενα 10 GW δεν είναι αρκετά για να επιταχυνθεί η μετάβαση από τον άνθρακα, εκτιμώντας ότι απαιτείται νέα δυναμικότητα μεταξύ 20 και 25 GW.

Η EnBW είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στους διαγωνισμούς, με την προσοχή της να εστιάζεται κυρίως στις νοτιοδυτικές τοποθεσίες.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλός της, Georg Stamatelopoulos, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας, αλλά σημείωσε ότι οι νομοθετικές λεπτομέρειες απαιτούν περαιτέρω ανάπτυξη.

Η LEAG, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανατολική Γερμανία, έχει σχέδια για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου σε τέσσερις περιοχές με συνδυασμένη ισχύ τουλάχιστον 3 GW, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας 870 MW στην περιοχή Schwarze Pumpe.

Για την RWE

Η RWE, η οποία επικεντρώνεται στην εξόρυξη και την παραγωγή στη δυτική Γερμανία, έχει δηλώσει την ικανότητά της να κατασκευάσει δυναμικότητα 3 GW στο πλαίσιο των διαγωνισμών.

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία έχει σχέδια για μια μονάδα αεριοστροβίλου για υδρογόνο και έχει εντοπίσει πρόσθετες πιθανές τοποθεσίες.

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό τμήμα της νορβηγικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Statkraft εξετάζει επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης, δίνοντας προτεραιότητα στη μετατροπή των υφιστάμενων εργοστασίων της που λειτουργούν με καύση φυσικού αερίου σε μονάδες παραγωγής υδρογόνου.

Τέλος, η Kraftwerke Mainz-Wiesbaden επιδιώκει να κατασκευάσει μια μονάδα φυσικού αερίου για υδρογόνο με συνδυασμένη ισχύ και δυναμικότητα τηλεθέρμανσης στη θέση μιας υφιστάμενης μονάδας με κινητήρα φυσικού αερίου, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2028, εάν η κυβερνητική στρατηγική ευθυγραμμιστεί με τα σχέδιά της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης