Ενέργεια

Σερβία: Προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή ΝIS (Reuters)

Σερβία: Προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή ΝIS (Reuters)
Η αποτυχία εξασφάλισης της αποφυγής των κυρώσεων θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τις εισαγωγές πετρελαίου της, καθώς η NIS, η οποία προμηθεύει περίπου το 80% της εγχώριας λιανικής αγοράς με αργό πετρέλαιο και παράγωγα φυσικού αερίου, δεν θα μπορούσε να εισάγει αργό πετρέλαιο μέσω του διαχειριστή αγωγών της Κροατίας Janaf.

Η Σερβία βρίσκεται σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία πριν από την προθεσμία που λήγει την Πέμπτη για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην εταιρεία πετρελαίου NIS. Σύμφωνα με το Reuters, αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περικοπές στην προμήθεια αργού, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενέργειας Dubravka Djedovic Handanovic.

H αποφυγή των κυρώσεων

Η Gazprom Neft και η Gazprom κρατήστε μερίδια 50% και 6,15% αντίστοιχα στη NIS, η οποία λειτουργεί το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της Σερβίας στο Πάντσεβο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της το Βελιγράδι.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας στις 10 Ιανουαρίου και έδωσαν στην Gazprom Neft 45 ημέρες για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της NIS. Η προθεσμία λήγει στις 06:00 τοπική ώρα (05:00 GMT) την Πέμπτη, δήλωσε ο Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την Τετάρτη.

"Συνεχίζουμε τις συνομιλίες τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Ρωσία για να καταλήξουμε σε λύση", δήλωσε ο Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς.

Η Σερβία, που είναι ιστορικός σύμμαχος με τη Ρωσία, υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για παραίτηση από τις κυρώσεις για 90 ημέρες, προκειμένου να της επιτραπεί να εξετάσει μια «βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων».

Η αποτυχία εξασφάλισης παρέκκλισης θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τις εισαγωγές πετρελαίου της, καθώς η NIS, η οποία προμηθεύει περίπου το 80% της εγχώριας λιανικής αγοράς με αργό πετρέλαιο και παράγωγα φυσικού αερίου, δεν θα μπορούσε να εισάγει αργό πετρέλαιο μέσω του διαχειριστή αγωγών της Κροατίας Janaf.

Η Σερβία εργάζεται για να ενισχύσει τον εφοδιασμό της σε καύσιμα. Ο Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς είπε ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά για να προμηθεύσει την αγορά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το χρηματιστήριο BELEX του Βελιγραδίου ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της NIS στις 14 Ιανουαρίου, επικαλούμενο την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης