Διεθνή

O Sanchez στην Κίνα για ενίσχυση των σχέσεων- Η Meloni στον Trump για μειώσεις στους δασμούς (Bloomberg)

O Sanchez στην Κίνα για ενίσχυση των σχέσεων- Η Meloni στον Trump για μειώσεις στους δασμούς (Bloomberg)
Ο Ισπανός, ο οποίος αναμένεται στο Πεκίνο την Παρασκευή (11/4), θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο πρόεδρος Trump επέβαλε τους δασμούς του 
Το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Κίνα για να μιλήσει με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα προσφέρει την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ένα κοινό πρόβλημα: πώς θα αντιμετωπίσουν τις ολοένα πιο επιθετικές ΗΠΑ.
 
Ο Σάντσεθ, ο οποίος αναμένεται στο Πεκίνο την Παρασκευή (11/4), θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τους δασμούς του σε όλον τον πλανήτη σχεδόν. 
 
Με τις συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά, τα γεωργικά και τα ιατρικά προϊόντα, ο Σάντσεθ μπορεί να υποστηρίξει ότι η Ισπανία είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη σε μια εποχή εντεινόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.
 
Από την πλευρά του, ο Σι αποκλείεται να παραλείψει να σχολιάσει ότι το Πεκίνο είναι πιο αξιόπιστος σύμμαχος για την Ευρώπη από ό,τι η Ουάσινγκτον αυτό το διάστημα. 
 
Το αποτέλεσμα είναι ότι ανακύπτει μια ευκαιρία και για τις δυο χώρες να χτίσουν στενότερους δεσμούς, καθώς οι αντίστοιχες σχέσεις τους με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε σοβαρή δοκιμασία.
 
«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της απειλής των δασμών είναι η ενίσχυση όλων των τύπων σχέσεων και, στο εμπόριο, η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο», δήλωσε η Cristina Gallach, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Για τον Σάντσεθ, είπε, αυτό «καθιστά το ταξίδι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και έξυπνο».
 
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από την προσγείωσή του στο Ανόι, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Κίνα και η Κίνα απέναντι στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ισπανία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην οικοδόμηση πιο ισορροπημένων συμμαχιών μεταξύ των δύο. Η κατάσταση με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ απαιτεί από όλους να προσαρμοστούν και να δουν πώς οι εμπορικές σχέσεις εξισορροπούνται, πρόσθεσε. 
 
 Πέρυσι, ο Σάντσεθ επέκρινε τους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και έκτοτε εξασφάλισε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγή μπαταριών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Η επίσκεψή του υπόσχεται νέες ή αυξημένες κινεζικές επενδύσεις στους ίδιους τομείς.
 
Όπως είπε ένας γνώστης των σκέψεων της Μαδρίτης, η ΕΕ και η Ισπανία θεωρούν την Κίνα εταίρο, αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστή και αντίπαλο. Η Ισπανία, ωστόσο, εστιάζει περισσότερο στην Κίνα ως εταίρο, δήλωσε ο ίδιος.
 
Το ταξίδι, μέσω Βιετνάμ, θα είναι το τρίτο του Ισπανού πρωθυπουργού στην Κίνα μέσα σε δύο χρόνια και, από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι ο Σάντσεθ έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Σι αποτελεί απόδειξη ότι το Πεκίνο βλέπει την Ισπανία ως σημαντικό σύμμαχο.
 
Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ευρύτερος στόχος. Μέρος της στρατηγικής του Σάντσεθ αφορά την πίεση προς την Ευρώπη να διαμορφώσει μια σχέση με την Κίνα που να είναι ανεξάρτητη από τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή που μίλησε επίσης στο Bloomberg. 
 
H στάση των Κινέζων
 
Παρόμοια άποψη διατυπώνεται από Κινέζους αξιωματούχους. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Global Times που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου, ο Zhao Junjie, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, περιέγραψε την επίσκεψη του Sanchez ως μέρος μιας αλλαγής «νοοτροπίας» της ΕΕ που πρέπει να ενθαρρυνθεί μακριά από την κυβέρνηση Trump και προς το Πεκίνο.
 
«Οι αυξανόμενες συγκρούσεις με τις ΗΠΑ, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η μείωση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία στους ιθύνοντες της ΕΕ», έγραψε ο Ζάο. «Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση στενών οικονομικών δεσμών με την Κίνα έχει αναπόφευκτα καταστεί μια σημαντική στρατηγική επιλογή για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, όταν η διατλαντική σχέση καταρρέει».
 
Ο βαθμός στον οποίο ο 53χρονος Ισπανός θα μπορέσει να διαμορφώσει την πολιτική της ΕΕ δεν είναι σαφής. Οι απόψεις απέναντι στην Κίνα έχουν σκληρύνει στις περισσότερες πρωτεύουσες μετά την πανδημία, αλλά και μετά την άρνηση του Σι να καταδικάσει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
 
Ο Σάντσεζ αποτελεί από αυτή την άποψη κάτι σαν εξαίρεση στην Ευρώπη. Ένας από τους λίγους κεντροαριστερούς ηγέτες στην ΕΕ -μια ομάδα που μειώνεται και θα γίνει ακόμη μικρότερη μόλις ο Όλαφ Σολτς παραιτηθεί από τη θέση του στη Γερμανία- ο Σάντσεζ δεν συμβαδίζει με το μεγαλύτερο μέρος του μπλοκ μόνο σε ό,τι αφορά τα πολιτικά του χρώματα.
 
Είναι ανένδοτος υπέρ της μετανάστευσης σε μια εποχή που οι ομόλογοί του σφίγγουν τα σύνορα. Υπολείπεται στις αμυντικές δαπάνες, καθώς η στρατιωτική ισχύς δεν θεωρείται ότι κερδίζει ψήφους στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να έχει τον μικρότερο αμυντικό προϋπολογισμό στο NAT0 σε σχέση με το οικονομικό μέγεθος. 
 
Στις ΗΠΑ η Μελόνι - Οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ για την μείωση των δασμών
 
Η Τζόρτζια Μελόνι αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για τους δασμούς, καθώς θα μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο Τραμπ και πρόκειται να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στις 17 Απριλίου.
 
Αναμένεται μαζί με την ομάδα της να κάνει προτάσεις για να απαλειφθούν οι δασμοί σε διμερή βάση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. 
 
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό είναι σε γνώση της φον ντερ Λάιεν η οποία και συνεργάζεται με την Ιταλία όπως και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το θέμα των δασμών.
 
Η θέση της Μελόνι έρχεται σαν αποκύημα αυτών που ανέφερε ο Τραμπ το περασμένο Σάββατο, όσον αφορά τον μηδενισμό των δασμών κα τη δημιουργία μια ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
 
Παρά το γεγονός ότι η ιταλική πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει μια πρώτη περίοδο ανοχής για την Ευρώπη ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι από σήμερα 
(9/4) θα δώσει το πράσινο φως για τους δασμούς στα αμερικανικά μέταλλα.
 
Η Ιταλία πέρυσι είχε το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αγαθά που σχετίζονται τις ΗΠΑ, μετά τη Γερμανία και την Ιρλανδία.
 
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς, αλλά προειδοποίησε ότι τα αντίμετρα της ΕΕ θα μπορούσαν να κλιμακώσουν έναν εμπορικό πόλεμο και ζήτησε διαπραγματεύσεις για τον μετριασμό της κρίσης.
 
Χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν να αντιμετωπίσουν δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο και αυτοκίνητα και ευρύτερους δασμούς 20% για σχεδόν όλα τα άλλα αγαθά στο πλαίσιο της πολιτικής του Τραμπ.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης