AD
Διεθνή

Trump: Επιβάλλει δασμούς σε 60 εμπορικούς εταίρους καθώς λήγουν οι δασμοί 10% των ΗΠΑ

Trump: Επιβάλλει δασμούς σε 60 εμπορικούς εταίρους καθώς λήγουν οι δασμοί 10% των ΗΠΑ
Ο προσωρινός παγκόσμιος δασμός 10% του Τραμπ έληξε στις 12:01 π.μ. EDT την Παρασκευή (04:01 GMT) μετά από 150 ημέρες. Οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ την ίδια ακριβώς στιγμή, με τα εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση να εξαιρούνται μέχρι τις 12:01 π.μ. EDT στις 28 Ιουλίου.
 

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε την Παρασκευή 24/7 νέους δασμούς 10% και 12,5% σε αγαθά από 60 εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, λόγω ισχυρισμών για χαλαρή εφαρμογή των απαγορεύσεων καταναγκαστικής εργασίας, ακριβώς τη στιγμή που έληξε ένας προσωρινός παγκόσμιος δασμός 10%.

Οι νέοι δασμοί

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αποκαταστήσει το όραμα της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν σχεδόν παγκόσμιο δασμό, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο ακύρωσε τους «αμοιβαίους» δασμούς του από 10% έως 50% που είχαν επιβληθεί πέρυσι βάσει ενός εθνικού νόμου έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια μείωσης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

Οι νέοι δασμοί, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 23/7 σε ανακοίνωση του Federal Register, , καλύπτουν το 99,4% των εισαγωγών των ΗΠΑ, αλλά περιλαμβάνουν πολλές εξαιρέσεις προϊόντων, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, λιπάσματα και ορισμένα τρόφιμα. Επιβληθέντες βάσει του Άρθρου 301 του Εμπορικού Νόμου του 1974, οι νέοι δασμοί επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διατηρήσει ένα κατώτατο όριο δασμών σε σχεδόν όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, παρά την οπισθοδρόμηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι δασμοί είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν μικρότερο νομικό κίνδυνο από εκείνους που καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς το Άρθρο 301 έχει επιβιώσει από προηγούμενες δικαστικές προσφυγές.

Ο προσωρινός παγκόσμιος δασμός 10% του Τραμπ έληξε στις 12:01 π.μ. EDT την Παρασκευή (04:01 GMT) μετά από 150 ημέρες. Οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ την ίδια ακριβώς στιγμή, με τα εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση να εξαιρούνται μέχρι τις 12:01 π.μ. EDT στις 28 Ιουλίου.

Οι χώρες που επιβλήθηκαν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 10% σε αγαθά από την Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, τη Βρετανία, την Καμπότζη, τον Καναδά, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιορδανία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία επιβλήθηκαν δασμοί που, σε συνδυασμό με τους προϋπάρχοντες δασμολογικούς συντελεστές του πλέον ευνοούμενου κράτους, ανέρχονταν σε 10% ή 12,5%.

Στις άλλες 38 χώρες επιβλήθηκε συντελεστής 12,5%. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Βιετνάμ, το οποίο εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ένα νέο διάταγμα που ορίζει πιο λεπτομερείς κανόνες που απαγορεύουν τις εισαγωγές αγαθών που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία, και η Κίνα - η οποία κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι κρατάει μειονότητες των Ουιγούρων σε στρατόπεδα εργασίας, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν πει στους Κινέζους ομολόγους τους ότι σκοπεύουν να ανοικοδομήσουν τους δασμούς δεύτερης θητείας του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα μέχρι το 20% που συμφωνήθηκε σε μια εμπορική εκεχειρία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο του 2025 - αλλά να μην υπερβούν αυτό το επίπεδο. Πριν από την ενέργεια της Παρασκευής, ο δασμολογικός συντελεστής της Κίνας είχε μειωθεί στο 10%, εξαιρουμένου του 25% που επιβλήθηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στα βιομηχανικά αγαθά.

Οι διαμαρτυρίες

Η ενέργεια προκάλεσε άμεσες διαμαρτυρίες από ορισμένους εμπορικούς εταίρους.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας δήλωσε ότι το μπλοκ θεώρησε τους νέους δασμούς ως σοκ και η λογική της Ουάσιγκτον δεν είχε νόημα. Διαφήμιση · Μετακινηθείτε για να συνεχίσετε

«Αν συγκρίνετε την εργατική μας νομοθεσία με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών, εννοώ, έχουμε άδειες μετ' αποδοχών, έχουμε πολύ καλές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους μας, οπότε δεν είναι πραγματικά αβάσιμο», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο των συναντήσεων του ASEAN στη Μανίλα.

Η Αυστραλία και η Βραζιλία χαρακτήρισαν τους νέους δασμούς ως αδικαιολόγητους και δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν την άρση τους, ενώ η Νορβηγία δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία βάση» για αυτούς.

Ο Καναδάς - που επλήγη τη Δευτέρα με νέους δασμούς Τραμπ σε αγαθά αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων - εξέδωσε μια συγκρατημένη απάντηση στους «μονομερείς» δασμούς.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το θέμα, καθώς και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα, τις επόμενες εβδομάδες προς αμοιβαίο όφελος των πολιτών μας», δήλωσε ο Ντόμινικ ΛεΜπλάνκ, υπουργός του Καναδά αρμόδιος για το εμπόριο των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης