
Η Air New Zealand Ltd. έθεσε νέους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων, μετά την κατάργηση προηγούμενων στόχων για το κλίμα και προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα εξακολουθούν να εξαρτώνται από την πρόοδο των πιο οικολογικών καυσίμων, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η πράσινη μετάβαση
Ο αερομεταφορέας θα επιδιώξει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές «από την πηγή στην αφύπνιση» - που περιγράφονται ως αυτές που σχετίζονται με την παραγωγή, τη διανομή και την καύση καυσίμων αεριωθούμενων - κατά 20% έως 25% έως το 2030 από το βασικό επίπεδο του 2019, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η έλλειψη διαθεσιμότητας πιο αποδοτικών αεροπλάνων και οι περιορισμένες προμήθειες εναλλακτικών καυσίμων αεριωθούμενων οδήγησαν την αεροπορική εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο να καταργήσει έναν προηγούμενο στόχο για μείωση της έντασης άνθρακα κατά 28,9% στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Η Air New Zealand αποχώρησε επίσης από την πρωτοβουλία Science Based Targets, τον κύριο παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων για τους εταιρικούς κλιματικούς στόχους.
Η αεροπορική εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και βλέπει δυνατότητες να επιταχύνει τους ενδιάμεσους στόχους της εάν η καθαρή τεχνολογία αναπτυχθεί ταχύτερα, σύμφωνα με την επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικών υποθέσεων Kiri Hannifin.
Οι δυσκολίες στη απαλλαγή από τον άνθρακα
«Η πραγματικότητα της απαλλαγής από τον άνθρακα σε μια βιομηχανία όπως η αεροπορία είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους έχουμε περιορισμένο έλεγχο, όπως η διαθεσιμότητα βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας σε λογικές τιμές», δήλωσε σε ξεχωριστή δήλωση. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες να κινηθούμε ταχύτερα καθώς οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία SAF αναπτύσσονται».
Οι εκπομπές από τον τομέα της αεροπορίας προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται έως το 2050 καθώς αυξάνεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. Το υψηλό κόστος είναι πιθανό να περιορίσει τον ρόλο των βιώσιμων καυσίμων στο 7% της τελικής χρήσης ενέργειας μέχρι τα μέσα του αιώνα, ανέφερε το BloombergNEF σε έκθεση τον περασμένο μήνα.
www.worldenergynews.gr