Ενέργεια & Αγορές

Netanyahu: Μέσα στο 2025 η υπογραφή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ – Έρχεται νέα τριμερής

Netanyahu: Μέσα στο 2025 η υπογραφή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ – Έρχεται νέα τριμερής
Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια μεγάλη μεταμόρφωση. Νομίζω ότι οι ενέργειές μας στον πόλεμο έχουν αλλάξει μεγάλο μέρος του χάρτη της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Ισραηλινός
Τα βασικότερα θέματα της συνάντησης ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη την Κυριακή (04/05) στην Ιερουσαλήμ ήταν η ασφάλεια και η υπογραφή της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στα δύο κράτη.

Συγκεκριμένα, τριμερή Σύνοδο Κορυφής, Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, επιθυμεί να φιλοξενήσει σύντομα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανέφερε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θέλουμε επίσης να έχουμε μια τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Το έχουμε κάνει αυτό όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουμε να την ανανεώσουμε το συντομότερο δυνατό και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε».

Επίσης, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι συμφώνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υπογραφεί εντός του 2025 η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου - Ισραήλ.

Καταρχάς, κατά τη συνάντηση του στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλωσόρισε τον πρόεδρο Κύπρου, λέγοντας ότι: «είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω και πάλι στο Ισραήλ τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Μας συνδέει μια μακρά φιλία, όχι μόνο προσωπική, αλλά και μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Θα συζητήσουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς, σε πολλά πεδία: πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι: «Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια μεγάλη μεταμόρφωση. Νομίζω ότι οι ενέργειές μας στον πόλεμο έχουν αλλάξει μεγάλο μέρος του χάρτη της Μέσης Ανατολής, αλλά εξακολουθούμε να προκαλούμαστε από ριζοσπαστικές δυνάμεις, επιθετικές δυνάμεις από πολλές κατευθύνσεις».

Τόνισε δε ότι «ως δύο δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε κοινές αξίες, πολλά κοινά συμφέροντα και θέλουμε προφανώς να διασφαλίσουμε το μέλλον μας με τον καλύτερο τρόπο που διαφυλάσσει την ευημερία».

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία του IMEC στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχή τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ σημειώνοντας ότι επιθυμεί σύντομα να φιλοξενήσει στο Ισραήλ, Σύνοδο Κορυφής του Τριμερούς Μηχανισμού, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ανέφερε επίσης ότι η επίθεση που δέχθηκε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν δεν θα μείνει αναπάντητη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, «από την πλευρά του ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την εθνική επέτειο της χώρας και εξέφρασε αλληλεγγύη για τις πρόσφατες πυρκαγιές που αντιμετώπισε το Ισραήλ».
 
«Η Κύπρος για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας, είπε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τους φίλους της σε ώρα ανάγκης», αναφέρεται.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν εξαίρετες σχέσεις, όμως, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα στη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ανταλλαγής πληροφοριών, στο εμπόριο, στον τουρισμό.

Σημείωσε ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρωθούν, επίσης, και στην κατάσταση στην περιοχή, στις τριμερείς συνεργασίες, και στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για το θέμα των ομήρων και επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση απελευθέρωση τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης