ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στις 1.421.240 MWh έφθασε η παραγωγή το 2024 - Ξεκινά η δεύτερη φάση κατασκευής του Φ/Β 490MW στη Μεγαλόπολη

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στις 1.421.240 MWh έφθασε η παραγωγή το 2024 - Ξεκινά η δεύτερη φάση κατασκευής του Φ/Β 490MW στη Μεγαλόπολη

Έμφαση στην αγορά της Ρουμανίας με επέκταση των υποδομών ΑΠΕ

 

(upd)Διπλάσια ήταν η ενέργεια που παρήχθη από τους σταθμούς ΑΠΕ του ομίλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι επενδύσεις του προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον όμιλο ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2024 ανήλθε σε 1.421.240 MWh έναντι 749.832 MWh το 2023 και οι επενδύσεις του έφθασαν τα 288,8 εκατ ευρώ.

Έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία της στη Ρουμανία και προγραμματίζει επέκταση των υποδομών ΑΠΕ από τη PPC Renewables Romania. Σχεδιάζει σημαντικές προσθήκες αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίας, εντός των επόμενων δυο ετών.

Έτσι το 2025, η αιολική ισχύς πρόκειται να αυξηθεί κατά 140 MW. Επίσης προγραμματίζεται η ενίσχυση της φωτοβολταικής ισχύος κατά 403 MW το 2025 και κατά 569 MW το 2026, καταλήγοντας σε συνολικά 972 MW. Τέλος, εκτιμάται η διεύρυνση των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας, μέσω των συστημάτων BESS κατά 89 MW το 2025, και κατά 70 MW το 2026.

Πέραν της δραστηριότητας της στο εξωτερικό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ελλάδα προωθεί έργα όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ.

Έτσι σε ότι αφορά τα αιολικά πάρκα αναμένονται τα εξής:

• Εντός του 2025 ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου Δούκας, ισχύος 26MW και συνολικού προϋπολογισμού 31,6 εκ. ευρώ στους Δήμους Καστοριάς και Αμυνταίου.
• Έχει ολοκληρωθεί η ηλέκτριση του αιολικού πάρκου Κουκούλι, ισχύος 13,2 MW, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ στο Δήμο Βοΐου, Κοζάνης.
• Εντός του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και να γίνει η ηλέκτριση του αιολικού πάρκου Κάρκαρος, ισχύος 36,4MW, και προϋπολογισμού 45,5 εκ., στο Δήμο Δελφών.
• Έχουν ξεκινήσει εντός του 2025 οι εργασίες κατασκευής αιολικού σταθμού ισχύος 35,4 MW στη θέση Τιμένιο Όρος της Αρκαδίας και της Αργολίδας.
• Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου αιολικού πάρκου ισχύος 60 MW στις θέσεις Γέρακας Ροδόπης.
• Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 11 MW στη θέση Λιβαδάκι του Δήμου Δωρίδας, Φωκίδας (εταιρία LIVADOR στην οποία η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει με ποσοστό 49.
Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών για αιολικά πάρκα του Ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανήλθε το 2024 στο ποσό των 60,8 εκατ.

Γεωθερμικό δυναμικό

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα Έρευνας και Διαχείρισης του Γεωθερμικού Δυναμικού σε τέσσερις δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους: α) Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, β) Νισύρου, γ) Λέσβου και δ) Μεθάνων.
Σε συμφωνία με την συγγενή εταιρεία Γεωθερμικός Στόχος Δύο ΑΕ, η οποία ανέλαβε την ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής στις εν λόγω περιοχές, έχει προχωρήσει στο πρόγραμμα ανάπτυξης που προβλέπονταν για τα τελευταία έτη.

Έχουν ολοκληρωθεί οι γεωφυσικές έρευνες στο πεδίο της Λέσβου και υλοποιούνται οι μελέτες για την κατασκευή ενός μικρού πιλοτικού γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λέσβο ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.
Έχει υποβληθεί προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων στη Μήλο, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των οποίων αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του α' εξαμήνου 2025.

Παράλληλα, έχουν συναφθεί συμβάσεις με εταιρείες συμβούλων για την αξιολόγηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την διερεύνηση των καταλληλότερων θέσεων για την εκτέλεση, κατ’ αρχήν, βαθιών γεωθερμικών ερευνητικών γεωτρήσεων και στις τρεις λοιπές περιοχές, με την προσδοκία της μετέπειτα παραγωγικής αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού.
Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες των έργων γεωθερμίας του Ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατά το 2024 ανήλθαν σε € 0,8 εκατ.

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί

• Ηλεκτρίστηκαν ήδη οι σταθμοί Πτελεώνας 1, Πτελεώνας 2, Χαραυγή 1 και Χαραυγή 5 συνολικής ισχύος 94,9 MW και προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης.
• Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του mega φωτοβολταικού στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα συνολικής ισχύος 550 MW και προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ.
• Ταυτόχρονα, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναπτύσσει έργα φωτοβολταικών σταθμών και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στον ΑΗΣ Καρδιάς. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025 έχει προϋπολογισμό 4,4 εκ. για τη ΔΕΗ και 11, 5 εκ. για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
• Ο νέος φωτοβολταικός σταθμός Ακρινή, συνολικής ισχύος 80 MW, θα εγκατασταθεί εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, έχει προϋπολογισμό 36 εκ. ευρώ και η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη τον Ιούλιο 2024.
• Η σύμβαση για την κατασκευή των Φ/Β Σταθμών Εξοχή 7, Εξοχή 8, Καρδιά 1 συνολικής ισχύος 171 MW, προϋπολογισμού 68 εκ. ευρώ υλοποιείται και το έργο κατασκευάζεται.
• Για το νέο φωτοβολταικό στις θέσεις Καταρράχια και Τριπόταμος προϋπολογισμού 60 εκ. υπεγράφη τον Ιούνιο 2024.
• Για το νέο φωτοβολταικό στη θέση «ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ» ισχύος 125 MW, η σύμβαση υπεγράφη εντός του α’ τριμήνου 2025.
Το σύνολο ύψος των κεφαλαιουχικών του δαπανών για φωτοβολταικά έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2024 σε 223,9 εκατ.

Παράλληλα όμιλος προωθεί την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και συγκεκριμένα:
• Ολοκληρώνεται η κατασκευής του ΜΥΗΣ Μακροχώρι ΙΙ ισχύος 4,84 ΜW και προϋπολογισμού 7,4 εκ. στη θέση Ραψομανίκη του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας η οριστική παραλαβή του έργου να αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου 2025.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει επιπλέον έργα ΜΥΗΣ σε στάδιο είτε λειτουργίας είτε υπό ανάπτυξη, ενώ το σύνολο των κεφαλαιουχικών του δαπανών για μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ανήλθε το 2024 σε €1,8 εκατ.

Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας

• Για το έργο του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρητικότητας 100 MWh, μέγιστης ισχύος έγχυσης και απορρόφησης 50 MW στη θέση Πτολεμαΐδα 4 οι συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού και BoP υπεγράφησαν εντός του α’ τριμήνου 2025.
• Για το έργο του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας εγγυημένης χωρητικότητας 96 MWh, μέγιστης ισχύος έγχυσης και απορρόφησης 48 MW στη θέση Μελίτης 1 οι Συμβάσεις Προμήθειας Εξοπλισμού και BoP υπεγράφησαν εντός του α’ τριμήνου 2025.
Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα αποθήκευσης ενέργειας το 2024 ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ.

Για τον Φ/Β στη Μεγαλόπολη

Ξεκινά η δεύτερη φάση της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού 490 MW στη Μεγαλόπολη, ενός έργου που οδηγεί στη μεταμόρφωση των πρώην λιγνιτικών περιοχών σε ένα κόμβο πράσινης ενέργειας.
 
Συγκεκριμένα, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΤΕΡΝΑ, ξεκινά η δεύτερη φάση του φωτοβολταϊκού των 490 MW με την κατασκευή επιπλέον 125 MW σε μια συνολική επιφάνεια περίπου 2.000 στρεμμάτων στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης».

MEGALOPOLI_03-1024x767.jpg

Η πρώτη φάση του σταθμού, ισχύος 125 MW, είναι ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.
 
Η τρίτη φάση του έργου, που αφορά την κατασκευή σταθμού συνολικής ισχύος 240 MW, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2026.
 
Για τη φάση των 125 ΜW που ξεκινάει τώρα θα χρησιμοποιηθούν περίπου 215.000 αμφίπλευρα (bifacial) φωτοβολταϊκά πλαίσια, επί σταθερών βάσεων και τα οποία θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης μέσω ενός νέου υποσταθμού στη θέση «Νέο Χωρέμι».
 
Με εγκατεστημένη ισχύ 490 MW, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αγγίξει τις 860 GWh. Η παραγωγή αυτή είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 215.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει εκπομπές της τάξης των 430.000 τόνων CO2 ετησίως.
 
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει διαρκώς το πράσινο χαρτοφυλάκιό του προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής ισχύος 490 MW. Η εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί φωτοβολταϊκό σταθμό 50 MW στη Μεγαλόπολη, πράγμα που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του έργου, ο Όμιλος ΔΕΗ θα διαθέτει φωτοβολταϊκά 540 MW στην πρώην λιγνιτική περιοχή.
 
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Το νέο φιλόδοξο πλάνο μας θέτει την περιοχή στο προσκήνιο της ενεργειακής μετάβασης. Όπως και στην Πτολεμαΐδα, όπου οι παλαιοί λιγνιτικοί σταθμοί έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλα φωτοβολταϊκά συγκροτήματα, ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Μεγαλόπολης πρόκειται να αντικαταστήσει τη λιγνιτική παραγωγή διασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια του ρόλου της περιοχής αυτής στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας».

Σύμφωνα με το τριετές στρατηγικό σχέδιο, την τριετία 2025-2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 5,6 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.

topothetisi_panel.jpg

Βασικός βραχίονας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ είναι η 100% θυγατρική, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια από την δεκαετία του ’80. Καινοτομεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την δραστηριοποίησή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες. O Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει σήμερα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου ΔΕΗ είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 11,8 GW μέχρι το 2027.
 
Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης