Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, με στόχο να χτυπήσει τις πυρηνικές θέσεις του, έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ΗΠΑ, φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης.
Οι δηλώσεις Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι γνώριζε εκ των προτέρων πως το Ισραήλ θα εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν και τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, σε σχόλιά του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
"Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και ελπίζουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα δούμε. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην ηγεσία που δεν θα επιστρέψουν”, ανέφερε στο Χ η δημοσιογράφος του Fox News Τζένιφερ Γκρίφιν επικαλούμενη τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Ο Ρεπουμπλικάνος αναφερόταν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή στο Ομάν.
Ο Τραμπ "υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να υπερασπιστούν το Ισραήλ, αν το Ιράν απαντήσει”, συνέχισε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι παρακολουθεί τυχόν αντίποινα που θα εξαπολύσει το Ιράν και πρόσθεσε ότι η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
"Η κυβέρνηση Τραμπ επικοινώνησε με τουλάχιστον ένα σύμμαχο κλειδί στη Μέση Ανατολή για να ενημερωθεί ότι θα γίνουν τα πλήγματα, αλλά οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονταν σε αυτά”, τόνισε το Fox News.
Η πλευρά του ΝΑΤΟ
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Ρούτε δηλώνει ότι είναι «κρίσιμο» να αποκλιμακωθεί η ένταση μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν και οι σύμμαχοι του Ισραήλ θα πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, μετά τα πλήγματα του Ισραήλ σε 100 στόχους στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.
«Νομίζω ότι είναι πλέον κρίσιμο για πολλούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να εργαστούν, αυτή τη στιγμή, για την αποκλιμάκωση. Γνωρίζω ότι το κάνουν αυτό και νομίζω ότι αυτή είναι τώρα η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για μια «μονομερή» ενέργεια του Ισραήλ, αναφέρει το Agence France-Presse (AFP).
www.worldenergynews.gr






